Румен Петков (в средата) дари книгите заедно с представителите на Младежката организация на АБВ. Снимки Лина Главинова

Румен Петков (в средата) дари книгите заедно с представителите на Младежката организация на АБВ. Снимки Лина Главинова

От партия "Алтернатива за българско възраждане" подариха 11 тома с всички произведения на Димитър Талев на Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас. Идеята е на Младежката структура на партията, която се събира на национален форум в морския град този уикенд.

"Трябва да знаем историята си и да я пазим от всякакви посегателства и затова ви подаряваме произведенията на Димитър Талев в навечерието на 120-та годишнина от рождението му", каза лидерът на АБВ Румен Петков. Творбите на Талев са преведени на македонски език. От АБВ обаче са категорични, че това е неприемливо за тях и те няма да допуснат българския писател да бъде македонизиран.

"Ще настояваме пред българското правителство да откупи родната къща на Талев в Прилеп и тя да бъде превърната в музей. Знаем, че хората, които сега живеят там са склонни да я продадат", каза още Румен Петков.

Димитър Талев е роден на 1-ви септември 1898 година в град Прилеп, в областта Македония, тогава все още в обхвата на Османската империя. Расте в семейството на майстор железар и ковач, в чийто дом владее дух на патриархална сърдечност и възрожденски патриотизъм. Негов брат е революционерът от ВМОРО Георги Талев. На 9 години остава без баща. Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война определят безсистемното му образование; учи с прекъсвания в Прилеп, Солун, Скопие, Стара Загора; завършва гимназия в Битоля през 1920 година.

След гимназията Талев посещава лекции в чужбина по медицина и по философия. Следва по един семестър в Загреб и Виена през 1920 - 1921 година. После изучава и завършва българска филология в Софийския университет "Свети Климент Охридски" през 1925 г., където слуша лекции при професорите Иван Шишманов, Йордан Иванов, Боян Пенев, академик Михаил Арнаудов, Любомир Милетич и Стефан Младенов.

Автор е на тетралогията - "Железният светилник", "Преспанските камбани", "Илинден" и "Гласовете ви чувам", на разкази и новели.

Галерия