Ева Волицер изпя 22 песни на древния език ладино по покана на РОЕ Шалом Бургас. Снимки Лина Главинова

Ева Волицер изпя 22 песни на древния език ладино по покана на РОЕ Шалом Бургас. Снимки Лина Главинова

"Адио, Керида" ("Сбогом, любима") е посветена на напускането на Испания от евреите в края на ХV век. "С тази същата песен българските евреите се сбогували, тръгвайки си от втората си родина". С тези думи емоционалната, харизматична актриса, певица, режисьорка и преподавател в Нов български университет Ева Волицер се обърна към всички, дошли на концерт - спектакъла й "От Толедо до Пловдив". Той включваше над 22 романтични и носталгични песни за любовта, както и сатирични, хумористични и весели. Те звучаха, изпълнени от нея на един от най-древните езици в света ладино.

"Пътят на еврейската сефарадска песен е пътят на песните на сефарадските евреи, съхранени от XV век до днес. Езикът ладино е старинен испански език още от времето на Мигел де Сервантес", припомни на публиката проф. Волицер. "Песните, които изпълних съм научила от майка ми и баба ми, а те от техните родители, както и много предци на евреи в Пловдив и страната. Още от дете говоря ладино. Не беше ми трудно да пея песните на този древен език", поясни тя пред екип на сайт "Черноморие".

Всяка една от песните на ладино Ева Волицер представи и с български текст. При изпълнението на "Адио, Керида" представители на еврейската общност в Бургас не издържаха и запяха заедно с Волицер. В концерт - спектакъла "От Толедо до Пловдив" тя изпя на английски само "Алилуя" на ненадминатия Ленард Коен. В концерта на професор Ева Волицер участваха Мартин Павлов – флейта, Иоан Латровалиев – цигулка и Христо Нейчев – акустична китара

Концертът бе посветен на 110 години от построяването на сградата на Синагогата в Бургас. Сега там се помещава художествена галерия "Петко Задгорски". Проявата уважиха - зам.-кметът по култура, образование и вероизповедание на Община Бургас - Йорданка Ананиева. По повод 110 години от освещаването на еврейския храм в Бургас, по проект на италианеца Роберто Тоскани, ръководството на Регионална организация на евреите "Шалом" с председател Сабетай  Варсанов получи цветя от областния управител Вълчо Чолаков, от кмета на Бургас Димитър Николов и др.

Галерия