Номинациите бяха гласувани на заседание на Комисията по култура и духовно развитие. Снимка ОбС - Варна

Номинациите бяха гласувани на заседание на Комисията по култура и духовно развитие. Снимка ОбС - Варна

Адмирал, механик и художник са предложени за почетни граждани на Варна. Предложенията бяха одобрени на днешното заседание на постоянната комисия по Култура и духовно развитие в Общинския съвет във Варна. С пълно единодушие общинските съветници подкрепиха номинациите на началника на ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, на художника Георги Лечев и на корабния механик Едуард Тавитян

Проф. Медникаров е отличен за изключителния му принос в развитието на българското военноморско и морско образование. Георги Лечев получава признанието за постиженията му в изобразителното изкуство и за безспорните му заслуги за развитието на художествените процеси на национално и местно ниво. Едуард Тавитян е номиниран за най-високото отличие на общината заради проявен изключителен героизъм в мирно време. През октомври 2019 г. живеещият в Канада варненец се хвърля в ледените води на Атлантическия океан, за да спаси паднал зад борда на ферибот пътник.

Общинските съветници одобриха и тазгодишните носители на почетни знаци. С почетен знак "За заслуги към Варна" - златен, ще бъде удостоен Драматичният театър "Стоян Бъчваров" за утвърждаването му като водеща културна институция във Варна и повод 100-годишния му юбилей. Същото отличие ще получи и Детският фолклорен ансамбъл "Българче" към Общинския детски комплекс, който над 60 години дава поле на изява на бъдещи таланти в музикалното и танцово изкуство.

Със златни почетни знаци ще бъдат отличени и четири личности. Един от тях е режисьорът Костадин Бандутов със значим принос към културата на Варна и на страната. За заслугите му към развитието на българското ветроходство същото отличие ще получи и кап. Тома Томов, първият капитан на ветрохода "Калиакра" и председател на фондация "Кор Кароли". Златен почетен знак "За заслуги към Варна" ще бъде връчен на Борис Калинков – създател на поредицата „Векове, пощи и традиции“ с повече от 20 издания, представящи историята на туризма във Варна. Музикалният педагог, диригент, общественик и спортист Костадин Вягов също ще бъде удостоен със златното отличие.

Членовете на комисията решиха почетен знак "За заслуги към Варна" – сребърен да получи Пеню Златев за блестящата му спортна кариера, донесла признание за хандбала във Варна.  

За да станат факт предложенията, те трябва да бъдат гласувани на сесия на ОбС - Варна. Ако получат нужните гласове, почетните звания и знаци ще бъдат връчени на тържествена церемония на празника на Варна – 15 август.