След 15-ти ноември ще се проверяват автомобилите. Снимка ОДМВР - Бургас

След 15-ти ноември ще се проверяват автомобилите. Снимка ОДМВР - Бургас

"Предвиждай последствията" ще бъде ключовата дума на стартиралата акция "Зима". Акцията ще има три основни етапа и ще включва, и засилените проверки на велосипедисти и пешеходци. След 15-ти ноември проверките ще обхващат и водачите на моторни превозни средства, които ще трябва вече да шофират със зимни гуми или с гуми, чиято дълбочина на протектора е 4 мм. Глобата при липса на такива е 50 лева. В изправност трябва да бъдат и чистачките на автомобилите, светлините и спирачките.

"Служителите на "Пътна полиция" няма да проявяват толеранс и ще налагат глоби при констатирано нарушение", заяви косимар Неделчо Рачев - началник сектор "Пътна полиция" към Областна дирекция на МВР - Бургас. Той напомни, че вече е стартирала проверка на техниката, ангажирана със зимната поддръжка в общинит. На територията на Община Бургас е приключило освежаването на пътната маркировка и пешеходните пътеки, създадена е организация за поддръжка на инфраструктурата в зимния период и продължават действията по осветяване на различни пътни участъци.

Пунктовете на СБА до 20-ти ноември ще се извършват безплатни прегледи на автомобила за изправни фарове, чистачки, наличие на антифриз и други.

От началото на годината до сега в Бургаски регион са станали 366 тежки пътни инцидента, с 485 ранени и 29 загинали, като в сравнение с данните от миналата година е налице увеличение в броя на пострадалите и намаление на загиналите със седем по-малко. Най-голям дял от жертвите на пътя са пешеходци, което предполага засилена превенция в този сектор.