Александър Донски е българският фаворит за полуфиналите на международния турнир Санта Марина Къп

Александър Донски е българският фаворит за полуфиналите на международния турнир Санта Марина Къп

Александър Донски се класира за полуфиналите на международния турнир за мъже "Санта Марина Къп". Той се провежда на Тенис център "Санта Марина“ в Созопол. Наградният фонд е 15 000 долара. Другият български представител в четвъртфиналите Александър Лазаров отпадна, а двамата в тандем достигнаха до финала на двойки. Александър Донски победи на четвъртфинал Никита Мащаков (Украйна) с 6:3 7:6(7) в продължил близо два игрови часа мач, който започна със закъснение поради мокри кортове и бе прекъснат поради дъжд за около час в края на първия сет. Българинът, който записа общо 6 аса, запази концентрация и затвори мача в два сета. Съперник на Донски за място във финала ще бъде поставеният под №5 в схемата Шалва Джанашия (Русия), отстранил днес Александър Лазаров с 6:3 4:0 и отказване на българина поради заболяване. В другия полуфинал поединично ще играят водачът в схемата Алтуг Челикбилек (Турция) и поставеният под №4 Кристиан Лозан (Русия). За 20-годишния Александър Донски класирането за полуфиналите на „Санта Марина Къп“ е първото в кариерата му достигане до тази фаза на турнир за мъже от календара на Международната федерация по тенис ITF. Той вече си осигури и 30 точки за въведената от тази година ранглиста на ITF за мъже. Александър Донски и Александър Лазаров се класираха за финала на двойки на турнира в Созопол. Двамата победиха днес турците Алтуг Челикбилек и Сарп Агабигун с 6:3 1:6 10:3 и ще спорят утре за титлата срещу Васил Кирков и Алек Адамсън (и двамата от САЩ), отстранили на полуфинал Мартин Димитров и Диан Недев с 6:1 6:3.

"Санта Марина Къп" – първият международен турнир в България за годината от този ранг – е поредното състезание от богатия календар на Тенис център "Санта Марина“. В предните седмици тук се проведоха държавни турнири от календара на БФТ за юноши и девойки до 18 г., както и за мъже и жени, и турнир от веригата „Киндер+“. През есента комплексът ще е домакин на още три големи международни състезания – до 14 г. от календара на европейската федерация Тенис Европа, до 18 г. от календара на ITF и за жени с награден фонд също 15 000 долара. Календарът на Тенис център „Санта Марина“ се провежда със съдействието на Община Созопол и на БФТ.

Едноименният тенис център в китното и зелено ваканционно селище "Санта Марина” в Созопол разполага с 8 твърди корта с фантастична гледка към морето. В последните четири години в тенис курорта са проведени над 40 престижни национални и международни състезания, над 600 състезатели от повече от 50 страни са взели участие в турнирите в Созопол.