Александра Лукоянова (третата отдясно наляво) заедно с другите състезатели от клуба и с треньора си по време на награждаването. Снимки яхт клуб Черноморец

Александра Лукоянова (третата отдясно наляво) заедно с другите състезатели от клуба и с треньора си по време на награждаването. Снимки яхт клуб Черноморец

Александра Лукоянова - състезател на бургаския яхт клуб "Черноморец" стана ветроходец на годината. Още 7 състезатели от клуба получиха награди в годишната класация на Българска федерация по ветроходство. 19-годишната Александра Лукоянова с треньор Валентин Николов бяха наградени на официална церемония.

Отличени бяха още седем състезатели от яхт клуб "Черноморец" - Бургас - Ана Ганева, Максим Сугарев, Шемзи Рамадан, Елена Георгиева, Димитър Ников, Валентин Гайдарджиев и Дарина Илиева.

Александра Лукоянова взе приза "Ветроходец на годината" за безспорните си постижения на европейски, световни и национални състезания. Нейните резултати я изведоха на първо място сред номинираните за титлата шестима ветроходци от цялата страна. "Надявам се в най-скоро време да зарадвам българите с отлични международни успехи и олимпийска квота. За мен е чест да се състезавам за България", заяви Александра, след като получи отличието. Тя е руски произход и има българско гражданство.

"Никога досега български състезател не е печелил надпреварата за европейската купа, а тя спечели и кръг от европейската купа в Малта, второ място на европейската купа в Сърбия, класира се на 11-то място на световното първенство в Мароко при много тежка конкуренция. Малшанс и съдийска несправедливост я извадиха и от призовата шестица на Европейското първенство до 21 г. в Ставангер Норвегия. Александра е голям успех за България и за нашия клуб "Черноморец" - Бургас. Тя помага много на децата в клуба и може да бъде пример за всички български състезатели със своята дисциплина и всеотдайност в тренировките", каза нейният треньор Валентин Николов.

Галерия