Оперната прима празнува през 2018 година - 30 години на сцената

Оперната прима празнува през 2018 година - 30 години на сцената

Оперната прима Александрина Пендачанска, която празнува 30-годишната си сценична дейност с концерт в НДК, ще пренесе празника и във Варна в началото на лятото с първия концерт на Международния музикален фестивал "Варненско лято", съобщиха организаторите. На 24-и юни тя ще бъде звездата на официалното откриване на най-дълголетния български фестивал в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Пендачанска ще излезе на сцената с Варненската филхармония под палката на маестро Пиеро Романо от Италия и ще изпълни едни от емблематичните си арии от опери на Хендел, Моцарт и Верди.
За българските меломани 2018 се превърна в годината на Пендачанска – родната дива, която е във върхова творческа форма, и шества по сцените на великите оперни театри, прави огромен жест към родната публика с двата големи концерта в София и Варна. В последните сезони Пендачанска пее в "Байерише Щатсопер" в Мюнхен, "Щатсопер" - Берлин, "Дойче опер" - Берлин, "Ла Моне" - Брюксел, "Щатсопер" - Виена, Копенхаген и други. Открита от Гена Димитрова още на 17 години, в своя 30-годишен творчески път българската прима разработва изключително разнообразен репетроар от 70 роли, който стъпва на забележително широкия й вокален диапазон. Тя получава адмирациите на публиката и на критиката и за изпълненията си на партии от предкласиката (Попея, Агрипина) до музиката на ХХ век . Пендачанска е носител на редица отличия, сред които - BBC Music Magazine Award, Gramophone's Editor Choice, две номинации за "Грами" за най-добър класически албум и най-добър оперен запис.
Билетите за концерта на Александрина Пендачанска са в продажба от Билетния център на ФКЦ. 
Ара Маликян – това е голямата звезда, която ще сложи бравурния финал на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Гастролът на световно известния цигулар и талант с пословичен колорит е по покана на Община Варна и AGBU-Общоарменския благотворителен съюз "Парекордзаган".
Ара Маликян ще излезе в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта на 2-и ноември от 20.00 часа със своя много личен проект "Невероятната история на една цигулка". Ценителите ще съпреживеят заедно с емоционалния виртуоз композициите от 25-ия му албум, в който главен герой е уникалната цигулка, сътворена в Модена, Италия. Пристигнала при малкия Ара, когато той е само на 3 години, тя остава с него и до днес.
Тогава баща му – също цигулар, вече го е научил да свири на цигулка и му подарява италианския инструмент. Останалото е история. Тази история Ара ще разкаже във Варна заедно с група изключителни музиканти в своя експресивен кросоувър проект.
Ара Маликян е роден през 1968 г. в Бейрут, Ливан. Баща му е арменец, опитен цигулар, от когото Ара първоначално се учи да свири ливанска музика. На 12 години Ара вече е изработил своята цигулкова техника така, че на 15 става най-младият студент в музикалното училище в Хановер, където е специално поканен със стипендия от германското правителство. Ара продължава образованието си в Лондон, получава своите незабравими уроци, определящи пътя му в световната музика, от педагози като Франко Гули, Руджеро Ричи, Иври Гитлис и членовете на Alban Berg квартет.
След завършване на образованието си ливанецът с арменска кръв избира Испания с нейния южен темперамент и гостоприемен климат. Популярността и успехите вече са факт и гениалният изпълнител концертира, записва саундтракове към филми на Педро Алмодовар, работи с култовата испанска група "Чамбао". 
Ара свири главозамайващо както класика, така и музика на различни култури - арабска и еврейска от Близкия изток, циганска и Klezmer от Централна Европа, танго от Аржентина и фламенко Испания. Експресивен и обаятелен, Ара концертира във всички световноизвестни театри  - солово или със симфоничен оркестър, към момента е и концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид. 
Ара Маликян е носител на множество високи призове, сред които са първите награди "Феликс Менделсон" в  Берлин, "Пабло Сарасате" - Испания, "Николо Паганини" в Генуа, "Родолфо Липицер" в Гориция, Италия и други.
Досега Ара е гостувал само веднъж в България – през февруари 2017 в зала 1 на НДК в София. Концертът на 2-и ноември от 20.00 часа в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта е първото му гостуване във Варна. 
Първите билети за концерта във Варна са на промоционални цени и са в продажба в системата на Eventim в цялата страна, на касата на Двореца на културата и спорта, на касата на Фестивалния и конгресен център.

Галерия