В срещата са участвали всички заинтересовани страни. Снимка асоциация Българска книга

В срещата са участвали всички заинтересовани страни. Снимка асоциация Българска книга

И тази година "Алея на книгата" ще има. Председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Тодор Балабанов съдейства за постигането на консенсус относно мястото за провеждане на тазгодишното издание. От Община Варна предложиха на организаторите - асоциация "Българска книга", четири варианта за преместване на досегашното място на изложението. Оттам не приеха нито едно от тях.

Община Варна с четири варианта за изложението Алея на книгата, от асоциацията отказват

След среща с участието на главния архитект на Община Варна Стоян Петков, кмета на район Одесос Георги Недев, както и на организаторите - асоциация "Българска книга", е решено събитието да се състои на по-просторно и удобно място.

За да се осигури комфорт на преминаващите по Ларгото и спокойствие за четящите хора, лявата лента на булевард "Сливница" ще остане свободна за минувачи. Шатрите ще са отдясно и ще продължават чак до Слънчевия часовник в Морската градина, където ще бъде разположена и сцената на културната програма.

"Местната власт в лицето на Община Варна и на Общинския съвет, както и Експертният съвет по устройство на територията направиха всичко възможно, за да се намери най-доброто към момента място за Алея на книгата. Изказвам благодарност на всички, които няколко месеца (не само в последните дни на медиен шум) търсиха решения", заяви председателят на ОбС-Варна.

Той изрази увереност, че тази година събитието, превърнало се в част от културния календар на Варна, дълго ще се помни. "Ще се помни не заради мястото, а заради вълнуващите летни срещи на публиката с автори, издатели и преводачи. Варна отново ще докаже, че обича книгите и четенето", категоричен е Тодор Балабанов.