Министър Ангелкова представи дестинациите по морето. Снимки Лина Главинова

Министър Ангелкова представи дестинациите по морето. Снимки Лина Главинова

Министърът на туризма Николина Ангелкова представи две от 12-те винено-кулинарни дестинации по Северното и Южното Черноморие на кръгла маса в Бургас. В срещата участваха Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, кметът на Община Бургас Димитър Николов, представители на бизнеса, на винената индустрия и туризма.

12-те дестинации са разработени от експерти на двете министерства - на туризма и на земеделието и храните. Затова явно има и пропуски и неточности в тях, които обаче не убегнаха на участниците във форума и те не пропуснаха да ги посочат. Министър Ангелкова обеща да бъдат направени корекции. Дестинациите трябва да бъдат завършени и официално представени през октомври, за да бъдат включени при следващата рекламна кампания на страната и на регионите по места.

"Изпратете ни по-навреме информация и логото на кампанията, за да можем и ние на местно ниво да популяризираме дестинацията", каза кметът на Бургас Димитър Николов. Той заяви готовност общинското социално предприятие "Морски знаци" да изработи рекламни сувенири, свързани с дестинацията и те да се предлагат на туристи. "С готовност ще облека тениска с логото на кампания и мисля, че и министър Ангелкова няма да има нищо против", каза кметът Николов.

Дестинация "Добруджа и Северно Черноморие" включва Силистра, Добрич, Варна и Балчик. В нея са включени и специфичните за региона ястия - миди, риба, подправката саламурийка, белите вина. Представени са и архитектурните забележитености, които туристите могат да посетят.

В дестинация "Южно Черноморие" влизат Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Царево със специфичните за областта ястия като "Миди по бургаски" и сладко от солени смокини, с туристическите обекти и разнообразните винени сортове.

Целта на 12-те маршрута е да привличат и друг тип туристи, а тези, които са избрали да почиват у нас да имат възможност да се насладят и на кухнята, и на вината ни.

Галерия