Нещата в рамките на няколко седмици ще се оправят, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Снимка БТА

Нещата в рамките на няколко седмици ще се оправят, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Снимка БТА

За последните две седмици има покачване на случаите, за последните няколко дни се намираме в най-върховата част на пика, който е трети поред за страната. Започваме да вървим в най-високата част на платото, надяваме се ситуацията да остане така в следващите дни, заяви на редовен брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

"Да, има натиск върху лечебните заведения - най-вече в областите София-град, Бургас, Шумен и Варна. Най-големият натиск е върху психиката на хората. Моля, нека всеки един гражданин да бъде спокоен, да знае, че системата на здравеопазването е готова. Нямаме никакви притеснения", добави той и изказа благодарност на всички, работещи в системата.

"Нещата в рамките на няколко седмици ще се оправят", добави той.

"Единствената надежда, която имаме, е свързана с увеличения брой на ваксинираните, като средно те са по 15 хиляди ден, посочи още той. Очаква се броят на ваксинираните да се повиши. Може би ние сме единствената държава в Европа, в която хората имат достъп до ваксината, стигат до нея и след това се отказват от нея, защото не е тази, която са избрали", посочи министър Ангелов.

Очаква се до края на април да има достатъчно количество ваксини, за да може хората да направят своя избор.

"От леглата за лечение на интензивни случаи 71 на сто са заети. Има възможност да се увеличи броят на леглата, без това да компрометира останалите легла - за пациенти с други заболявания. Близо с 48 хиляди легла разполага системата", добави още министър Ангелов.

"България се намира на 5-то място в Европа и ЕС и на 2-ро място на Балканския полуостров", съобщи доц. Кунчев.

21 на 100 000 е смъртността за 14 дни - това ни отрежда 3-то място в ЕС и 1-во място на Балканите. 

"Хоспитализираните в момента са много повече, отколкото по време на втората вълна през ноември миналата година", добави доц. Кунчев. 

Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва оценка на още няколко ваксини. По отношение на ваксината "Спутник" е предвидено да има инспекция на производствените бази в Русия през месец май. Едва след тази инспекция ще се премине към следваща стъпка за оценка.

От днес са в сила и новите мерки в страната.

Нови мерки в страната от днес, до 15 души на семейни тържества