От няколко години на 6-ти декември кметът на Бургас Димитър Николов си прави снимка за спомен с всички, които носят името на свети Никола. Снимка Архив Черноморие-бг

От няколко години на 6-ти декември кметът на Бургас Димитър Николов си прави снимка за спомен с всички, които носят името на свети Никола. Снимка Архив Черноморие-бг

Анкета как да празнуват бургазлии Никулден разбуни духовете в социалната мрежа. На 5-ти ноември в официалната страница на кмета на община Бургас Димитър Николов бе качена от екипа му анкета с въпроси как да се празнува тази година 6-ти декември, Никулден и празник на града в условията на COVID пандемията.

На 6-ти декември Православната църква почита свети Николай Чудотворец - закрилник на рибари и моряци. С решение на Общинския съвет денят е обявен за празник на града. Традиционно навръх Никулден тържествата започват от сутринта и завършват с голям концерт на площад "Тройката", на който се включват светлините на коледната елха. Тази година обаче ситуацията е много различна и явно това е провокирало екипа на кмета Николов да се допита до бургазлии.

"Предстои ни един много различен Никулден. Такъв, какъвто историята на Бургас не познава. Свикнали сме на този ден да празнуваме заедно, да изживяваме емоцията на празника с многобройни градски събития и многохилядното участие на бургазлии и хората, които обичат Бургас.

По това време на годината винаги е започвала ускорената подготовка за нашия, бургаския Никулден. Ще я стартираме и сега въпреки особената ситуация.

Градът ни винаги е празнувал и сега заедно трябва да вземем решение как да отбележим Никулден тази година.

Всяка идея е полезна и ценна! Можете, освен в анкетата, да отправяте предложенията си и на [email protected].

Каквито и решения да вземем, най- важното е здравето, а празникът да е в душите ни!

Бъдете здрави и нека Свети Николай Чудотворец бди над Бургас и всички нас!", това е поста в страницата на кмета Николов, споделен от екипа му. В него е качена и анкетата с въпросите. Постът предизвика бурни и полярни коментари и може би това е причината анкетата вече да е свалена, но да не се виждат отговорите, които участниците в нея са посочили.

Коментарите варират от следния: "Поздравления за инициативата .Винаги е добре да се чуе и друго мнение.Празника е хубав и е добре да се повдигне духа на бургазлии,но никой не спазва мерките не се заблуждавайте.Скоро разбрах,че апаратура за изготвяне на плазма има само в София и ако изкаш да помогнеш трябва да отидеш до там.Аз предлагам парите за празника да похарчим за такава апаратура,която е нужна сега,а празника всеки носи в сърцето си"*, до този: "Г-н Николов, това е най- хубавият Празник за Бургазлии, но 2020 е особена и всички трябва да се съобразим това. Моля Ви не изкарвайте хората по улицата, не организирайте "пир по време на чума". От уважение към медиците и хората на първа линия. От загриженост към жителите на Бургас. Средствата насочете за обслужване на хората, които са под карантина, болниците и лекарите".

Някои от коментарите са доста критични, други изразяват поздравления за направеното допитване, трети смятат, че сега не е времето да се празнува. Ето още няколко от 223-те коментара оставени под поста:

"Каквото и да решите аз съм за.Ще празнувам в къщи със семейството си,но ще ми липсва запалването на светлините на елхата и зарята.Ако има начин това събитие да се наблюдава онлайн".

"Г-н Николов, отбележете празника на града със здравните работници от града, които са на първа линия .Наградете ги ! Това в момента е най - правилното !".

"Не е време да се празнува!Както изкарахме Великден затворени в къщи,далеч от близки и приятели и Никулден ще го изкараме така!Само да сме живи и здрави всичките,ще дойде ден,когато ще сме всички заедно на площада в Бургас!".

"Вие сериозно ли? Това ли ви вълнува сега най - много? Вместо да варите чорба на центъра дарете парите от празника на някой който се нуждае от тях!".

"Нека има Литийно шествие да не забравяме че Св. Николай Чудотворец е покровител на град Бургас и нека се раздаде храна има хора които няма да могат да си позволят!".

"Не слагайте всички под един общ знаменател. Всички хора са различни, има хора със силна имунна система, има и със слаба. Всеки си знае своя организъм,нека всеки да си преценя сам. В автобусите с които хората ходят на работа всеки ден няма и половин метър разстояние между пътниците".

 

*Коментарите са копирани точно от страницата на кмета Димитър Николов. Публикуваме ги без редакторска намеса и с правописните грешки на авторите ми, на които сме спестили имената.