Призът Нестинарка ще бъде връчен на официалното откриване на фестивала

Призът Нестинарка ще бъде връчен на официалното откриване на фестивала

Фолклорен танцов ансамбъл "Никола Гинов" ще получи тази година приз "Нестинарка". Статуетката ще бъде връчена на официалното откриване на тазгодишното 46-то издание на Междунардния фолклорен фестивал, което е на 20-ти август от 20.00 часа в Летния театър на Бургас. Формацията е създадена през 1974 като танцов ансамбъл към Младежкия културен център и изпълнява български и руски танци. Първият художествен ръководител е Ася Бораджиева. По-късно неин наследник става Дора Барева.
От 1978 до 2012 година художествен ръководител е Никола Гинов. През 1979 той дава на танцовата формация името "Емона". Под вещото ръководство на Гинов съставът печели много престижни награди на фестивали в страната и чужбина.
Множество авторски танцови постановки са създадени от Никола Гинов, които се изпълняват в цяла България: "На хорото", "Айки", "Тракийски танци", "Шопски танци", "Странджански пролетни мотиви" и други. В основата на неговия живот бе запазването, предаването и популяризирането на българския танцов фолклор.

От есента на 2012 година художествен ръководител на ансамбъла е синът на Никола Гинов - Димитър Гинов. През месец март 2013 година инициативен комитет предлага ФТА "Емона" да се преименува в памет на дългогодишния ръководител Никола Гинов.

МФФ ще започне на 20-ти август с традиционното дефиле на участниците. Пъстрото шествие ще тръгне в 17:30 часа от площад "Тройката", за да стигне до сградата на Община Бургас. Там всяка група ще представи страната си с танци, музика и народни носии. Близо 400 изпълнители в народни носии от Италия, Грузия, Македония, Полша, Словения, Сърбия, Турция, Унгария, Китай, Русия и България ще представят най-доброто от фолклорната съкровищница на своята държава.