Възрастните хора са най-уязвимите при телефонните измами. Снимка Лина Главинова

Възрастните хора са най-уязвимите при телефонните измами. Снимка Лина Главинова

Полицията арестува 57-годишния алоизмамник с инициали П.К., присвоил за 10 дни 35 402 лева от възрастни хора. По време на деянието му помагал 64-годишен мъж от Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР Бургас. При полицейска акция бургазлията бе арестуван, а по време на разследването стана ясно, че сумата е събрана за много кратко време. Последната жертва на измамника бе 78- годишна жена от бургаското село Равнец. Измамата спрямо възрастната жена е осъществена на 28-и март т.г. по класическата схема "оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници". Пенсионерката дала на криминално проявения П.К. сумата от 10 500 лева, но същият бе задържан от полицейските служители. При извършените процесуално-следствени действия - претърсване в автомобила на 57- годишния бургазлия - "Нисан Патфайндър", с бургаска регистрация и в дома му, разположен в блок 57 в комплес "Зорница", са намерени и иззети част от парите на измамената пенсионерка. В резултат на допълнителните полицейски действия е констатирано, че П.К. е извършител на следните телефонни измами : 

На 19-и март т.г. осъществил телефонна измама по класическата схема "оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници" спрямо 76-годишен бургазлия от комплекс "П.Р..Славейков”, като му взел сумата от 2 750 лева.

На 20-и март  около 13.00 часа осъществил телефонна измама по класическата схема "оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници" спрямо 55 годишна бургазлийка от компекс "П.Р..Славейков”, като й взел сумата от 3 000 лева.

На 24-и март около 14.00 часа осъществил телефонна измама по класическата схема "оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници" спрямо 80- годишен бургазлия от к-с "Братя Миладинови", като му взел сумата от 1 960 лв.

На 27-и март около 12.10 часа осъществил телефонна измама по класическата схема "оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници" спрямо 70 годишна бургазлийка от квартал "Банево", като й взел сумата от 3 000 лева.

На 29-и март със съдействието на 64-годишния М.А. от Стара Загора осъществил телефонна измама по класическата схема "оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници" спрямо 78-годишна жена от Българово, която на три транша предоставила сумата от общо 40 842 лева.

На 30-и март отново със съдействието на 64-годишния М.А. от Стара Загора осъществил телефонна измама по класическата схема "оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници" за сумата от 1 850 лева, взети от адрес, разположен на улица "Велико Търново" в комплекс "Лазур”

За извършените деяния П.К. направил пълни самопризнания. Събраните до момента материали са докладвани в Бургаска Районна прокуратура, като на П.К. е наложена мярка "домашен арест", а на М.А. – "парична гаранция". 

Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на 57-годишния бургазлия и 64-годишния старозагорец продължава от служители на ОДМВР – Бургас.

Преди месец бе задържан 60-годишният Н.К. от Свети влас, който от осъществени седем телефонни измами спрямо бургазлии, събрал близо 59 973 лева и златни накити. 29 000 лева от тях, собственост на 65-годишна бургазлийка и 81-годишен мъж от бургаския комплекс "Зорница", въвлечени в идентични телефонни измами по класическия механизъм "оказване на съдействие на полицията при задържане на телефонни измамници”, бяха намерени и иззети непосредствено след задържането на 60-годишния мъж. Отново преди месец бе задържан и криминално проявеният и осъждан Г.Д., 58-годишен от Бургас, който взе сумата от 8 500 лева от 83-годишна бургазлийка, живееща в блок 6 в комплекс "Зорница".