DSC_2394

DSC_2394

Аргир Бояджиев: Не се поддавам на политически натиск (ГЕРБ) за нов изпълнителен директор бе избран Аргир Бояджиев.

Заседанието е продължило 40 минути. По време на гласуването на предложението Бояджиев да оглави порта - Диян Димов е гласувал "въздържал се".
- Г-н Бояджиев, как ще коментирате решението на съвета на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД?
- Това беше единственият възможен ход, за да се успокои обстановката в пристанището  и мисля, че новоизбраният заместник-председател на борда Диян Димов разбра това и се съгласи.
- Как ще работите с него? От средите на ГЕРБ твърдят, че и преди сте имали добри взаимоотношения?
- Да, така е. Като член на съвета на директорите няма никаква причина да работим конструктивно с Диян Димов. Познавам го добре. Бил съм му началник, развивал съм го кариерно, даже съм го изпращал на международни мисии като руски възпитаник. Специални срещи сме провеждали с пристанището в Одеса в името на бизнеса, разбира се.
- Днешното решение ще промени ли работата в порта и реализацията на проекта "Супер Бургас"?
- Планът за реализацията на "Супер Бургас" може да се осъществи, след като се създадат условия за това. На този етап пристанището ще продължи да работи, както досега. Направените договорки за частично отваряне на пристанището ще бъдат изпълнени. Но генерално въпроса може да се реши, ако се работи по т.нар. мастер план. Това е моя стара позиция, но трудно го разбират някои хора. Ако направим терминал 3 и 4 вече се създават обективни условия за изграждане на "Супер Бургас". Аз съм фен на този проект и съм го виждал реализиран, не у нас разбира се. И смятам, че бургазлии имат право да го видят реализиран. Но след направените концесии, условията, които бяха създадени за проекта са ликвидирани. Сега отново трябва да бъдат създадени условия за този проект. Това съм го заявил и на областния управител, и на кмета на община Бургас.
- Имаше ли политически натиск как да гласувате на заседанието на борда на директорите?
- Не. Нали знаете, че аз не се поддавам на политически натиск. Уважавам мнението на моите съпартийци, както и на хората, които не са членове на БСП. Аз имам много приятели извън партията.
- Има ли някаква законова пречка взетото от вас решение да не бъде вписано в Търговския регистър?
- Никаква законова пречка няма. Това решение не е взето под емоционално влияние. Направени са консултации с юристи и знаещи хора. За пристанището това беше единственият верен ход.
Да си дойде парламентарно правителство и тогава може да се вземе решение и Диян Димов да бъде изпълнителен директор. Няма нищо лошо в това.
- Вие като новоизбран директор ще предложите ли работа на предшественика си - Николай Тишев?
- Нямаме свободни работни места. И той едва ли ще пожелае това. Той е достатъчно интелигентен човек и ще си намери своята ниша. Но в един момент може да се върне на същата позиция. Превратностите на живота са безкрайни. И аз не съм допускал, че отново ще бъда изпълнителен директор, но както виждате съм.
Управлявал съм по-големи предприятия от това, но нямам притеснения.
- Кога ще отворите пристанището за свободен достъп?
- Работи се. Трябва да се направи пространството от страна на общината.
- Кога очаквате следващият пасажерски кораб?
- Последният пасажерски кораб идва на 30 ноември и започват още през май 2015 година.