Архангелова задушница е последната за годината

Архангелова задушница е последната за годината

Архангелова задушница – денят, в който се молим за душите на починалите ни близки. Архангеловата задушница е една от трите най-големи задушници според православния календар. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците.

Във всеки православен храм се прави обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ. На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и оставяме цветя. Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите "Бог да прости".