Атакуват в съда таксата за битови отпадъци във Варна Това съобщи за "ДНЕС+" председателят на организацията адвокат Иван Груйкин. По негови данни, подобни действия вече са предприети в София и Шумен. 

Жалбата ще атакува частта от местната наредба, касаеща такса смет. Според Груйкин има противоречие в начина, по който се определя таксата - на базата на данъчната оценка на имота, а не в зависимост от конкретното количество битови отпадъци, които са събрани и депонирани. Така за апартамент в центъра, обитаван от един човек, се плаща в пъти по-висока такса от друг апартамент в крайните квартали, в който живеят например осем души и се изхвърлят много повече отпадъци, обясни адвокатът. 

Според ГИ "Справедливост" критерият "данъчна оценка" за определяне на такса–смет е незаконен и противоречи на Закона за местните данъци и такси, където е записано, че таксата се определя на база количество боклук, а ако няма такава възможност, по критерий, близък до този. Администрацията обаче дори не прави опит да изчисли налога по този начин, коментира Груйкин. Той даде пример с практиката в редица европейски страни, където битовите отпадъци се събират в специални опаковки, чиято цена зависи от обема. Така, плащайки цената на опаковката, човек си плаща и съответната такса. 

Определянето на такса-смет на база данъчна оценка на имота, противоречи и на принципа в Закона за държавните такси, където е посочено, че таксата всъщност е цената на материално-техническите и административни разходи за съответната услуга. В конкретния случай обаче таксата се превръща във втори имуществен данък, след данък-сгради, който също е на база на данъчната оценка, обясни Груйкин.

 

Днес+