Зафиров показа документи, от които е видно как дружеството върви надолу. Снимки Лина Главинова

Зафиров показа документи, от които е видно как дружеството върви надолу. Снимки Лина Главинова

Ако се наложи ще сезирам и Военна прокуратура по случая с фирма "МОБА", заяви Атанас Зафиров - член на Изпълнителното бюро на НС на БСП пред журналисти в Бургас. ЕООД-о е собственост на Министерството на отбраната. Фирмата е създадена през 2004 година по време на управлението на НДСВ. "От 2014 година насам финансовият баланс е отрицателен и тя върви надолу", твърди Зафиров. Той настоява министъра на отбраната Красимир Каракачанов да му даде точни отговори на въпросите: "Защо управителят на фирмата е организирал търг за продажбата на оръжие без да има нужния за това лиценз?", "Защо МО отказва да актуализира минималната работна заплата?" и "Разграничава ли се министър Каракачанов от предшественика си Николай Ненчев?".

По документите, които Зафиров показа, става ясно, че "МОБА" е продала чрез търг 850 пистолета, бинокли и патрони на цени, различни от пазарните и от стойността на апортната вноска, с която е създадено дружеството. Т.нар. патроните са с апортна вноска от 35 стотинки, а са продадени за 24 стотинки всеки, пистолетите са апортирани на цена от 174,22 лева за броя, а са продадени по 134,10 лева. Разликата от продажбата е 50 000 лева. "Сумата облаче е крайно недостатъчна, за да реши финансовите проблеми на дружеството", допълни Зафиров.

Според него, ако действията на министъра не се променят, фирмата ще фалира, а на улицата ще останат 1200 служители. Тя и в момента е декапитализирана и това се знае в министерството.

Галерия