Кулминацията на празника е на 12-ти август

Кулминацията на празника е на 12-ти август

Атанасовско езеро празнува своя 40-ти рожден ден. Кулминацията на тържествата е планирана за 12-ти август, сряда. На тази дата през 1980 година езерото е обявено за резерват. Празникът ще включва разходка с Влакчето на солта в района на Северните солници, наблюдение на красивите цветове на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро и на нейните най-познати обитатели - птиците, както и необикновена торта за необикновения рожденик.

Атанасовско езеро съчетава различни по своя характер режими за опазване - северната част е поддържан резерват, южната – защитена местност, цялото езеро е Рамсарско място, а заедно с прилежащите земеделски земи - "Натура 2000" зона. То е симбиоза между природата и човека, и е отличен пример за това какви възможности предлага една Натура зона и как от нея може да се реализират разнообразни ползи - чрез солта, лугата, релаксиращата и естетична си стойност и др.

За тези 40 години от обявяването си, резерватът е минал през много вълнуващи моменти – стойността му е била забелязана първо от един англичанин, преподавател в Английската гимназия в Бургас – Джон Робъртс, после от Таню Мичев, който е посветил живота си на езерото и от неговите ученици. Стотици българи са намерили тук първия си "полеви университет" и са тръгнали по своя път за опазване на природата у нас или в чужбина. Тук е била първата природозащитна бригада в България, която събира млади, ентусиазирани хора от цялата страна, които започват да "строят" за птиците на езерото. Тук са наблюдавани екзотични и редки видове, направени са много важни научни изследвания и открития, проведени са десетки студентски практики, открити уроци за ученици, фестивали, празници. Имало е и немалко наводнения, измиране на видове, пожари и заплахи от застрояване. Но през всички тези години резерватът оцелява и продължава да е птичият рай на България, добрият модел между производствена дейност и опазена природа, лагуната на цветните води и розовите басейни, бохорите сол и почиващите по дигите птици, любимото място на пеликани, дъждосвирци, чапли, а отскоро и на розово фламинго.

На 12-ти август 2020 г. Влакчето на солта ще направи два курса - в  17.30 и 18.00 часа, за да може да извози желаещите, но тъй като местата са ограничени е необходимо предварително записване на e-mail [email protected]. Сборният пункт е на паркинга на северни солници до "Точката" в 17.15 часа (за първия) или 17.45 часа (за втория курс).

Организаторите съветват гостите да бъдат с удобни обувки, защото има кратка разходка до беседката и платформата за наблюдение на птици в близост до резервата, където ще бъде празникът. Да си носят шапка за слънце, вода, фотоапарат и бинокъл. В 18.30 часа ще бъдат поздравленията и "разрязването на тортата", след което ще започне връщането обратно с влакчето (в 19.00 часа и 19.30 часа).