Входът за авиомузей ще бъде безплатен на 29 юни. Снимка Архив Черноморие-бг

Входът за авиомузей ще бъде безплатен на 29 юни. Снимка Архив Черноморие-бг

Авиомузеят в Бургас ще отпразнува втория си рожден ден на 29-ти юни - Денят на българската авиация. На тази дата е осъществен първият граждански полет в България - от София до Бургас. На територията на музея могат да се видят единствения останал в България самолет "Ан - 12" с интерактивната изложба "Летящият човек", както и "Ту - 154", а с очила за виртуална реалност можете да се качите на истински самолет и да "полетите" над града. Само и единствено за рождения ден на музея ще бъде отворен, за да надникнете във вътрешността му, един от първите вертолети, използвани у нас - "Ми-2".

За бургазлии, които искат да посетят авиомузей ще бъде осигурен безплатен туристически автобус, а входът на място е безплатен. Автобусът тръгва от терминал "Юг" в 10.00, 16.00, 19.00 часа, по маршрут терминал "Юг" - улица "Булаир" - "24-ти черноморски пехотен полк" - улица "Константин Величков" - улица "Копривщица" - стадион "Лазур" - авиомузей Бургас.

От 10.30 часа сдружение "SOS-ПТП" и инспектор Хитами организират едно невероятно преживяване за най-малките - състезание с тротинетки! Всяко дете, което има такова превозно средство, може да участва и да спечели подарък. Състезателите, заедно с един родител или придружител, в зависимост от коя възрастова група са, трябва да бъдат на старта 20 минути преди началото.

Авиомоделистите от "Клуб по авио и ракетомоделизъм" към ЦПЛР - Бургас, с ръководител Георги Янев, ще покажат на вас и вашите деца как се изработват модели на самолети, както и конструирани от самите тях радиоуправляеми летателни апарати.

Специални гости на празника ще бъдат ветераните от БГА "Балкан". Те ще се радват да се запознаят с вас и да ви разкажат интересни истории от миналото на българската гражданска авиация.