Мерките се регулират с Наредба за базовите мерки срещу COVID-19. Снимката е илюстративна

Мерките се регулират с Наредба за базовите мерки срещу COVID-19. Снимката е илюстративна

Австрия премахва сертификатите за обществени места. Изключение прави столицата Виена. С приетата в Австрия "Наредба за базовите мерки срещу COVID-19" се премахва изискването за зелен сертификат или тест при посещение на заведение за хранене или масово културно или спортно мероприятие. Отпада вечерният час, нощните заведения отварят врати, предава БТА.

Маските остават задължителни в магазините за хранителни стоки, аптеките, банките, бензиностанциите, автомобилните работилници, в институциите с достъп на посетители, както и в обществения транспорт, в такситата и при превозване на ученици,  но се премахват в лифтовете, излетните кораби и туристическите автобуси.

Специални са мерките в здравните заведения и в старческите домове. Посетителите и персоналът трябва да притежават зелен сертификат или валиден тест и да носят маски.

Изброените мерки не са валидни за Виена, която остава с по-строги изисквания. Достъп до заведенията за хранене във Виена имат единствено гражданите със зелен сертификат, маските са задължителни в цялата търговска мрежа. 

Наредбата е в сила до 30 юни.