Преди два дни около 50 000 жители на Виена излязоха на протест срещу мерките в страната

Преди два дни около 50 000 жители на Виена излязоха на протест срещу мерките в страната

За трети път австрийските власти удължиха пълното затваряне (локдаун) на страната, което ще важи до 7-ми февруари. Въведени са и нови мерки - дистанцията, която трябва да се спазва между гражданите, е увеличена на 2 метра, а от 25 януари ще е задължително използване на маска тип FFP-2 за всички на възраст над 14 години в търговските обекти и обществения транспорт. За социално слабите граждани ще бъдат осигурени безплатни маски, съобщиха от българското Външно министерство.

Австрийското правителство съветва да бъде въведена дистанционна форма на работа за всички, за които това е възможно. Училищата остават затворени, като продължава дистанционната форма на обучение.  
Хотелите и заведенията също остават затворени, в средата на февруари ще се извърши оценка дали те ще могат да отворят отново през март.

Както до момента, влизащите в страната, които са били в рискови региони, какъвто е и България, подлежат на задължителна 10-дневна карантина. Прекратяването й е възможно преждевременно с отрицателен PCR или антигенен тест най-рано на петия ден.

Преди пътуване гражданите следва да си направят електронната регистрация - Pre-Travel-Clearance – PTC, регистрационният формуляр е достъпен на немски и английски език на следната електронна страница: www.oesterreich.gv.at.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44, +43 1 503 16 78, +43 1 581 03 82.