Алеята ще се проведе от 6-и до 10-и декември

Алеята ще се проведе от 6-и до 10-и декември

Знаете ли, кои са големите имена на бургаската балетна и оперна сцена? Отговорът дава Алея на славата. Експозицията ще бъде отворена за посетители в 10:00 часа на 6-и декември, Никулден, празник на Бургас. Очакват ви информация, снимков материал, любопитен автентичен реквизит, на прославени имена в тези две изкуства, обвързали творческия си път с Бургас.

Като част от Алея на славата, на 8-и декември от 18:00 часа, ще бъдат представени кратки изпълнения от жива оперна музика, балет, роял и други. Тези своеобразни миниатюри, ще позволят на гостите на инициативата да се отдадат на непосредственото, живо въздействие на тези изкуства.

Организатор, идеолог и домакин на Алея на славата за трета поредна година е гранд хотел и СПА "Приморец". Целта на ежегодните изложби, е познаване, информираност, отдаване на почит към заслужилите в различни области бургазлии, които градят облика на града като устойчиво средище, обвързано силно с науката, изкуствата, прогреса във всичките му форми.

В Алеята на славата са представени творци, родени в Бургас, почетни граждани са на морския град или са носители на специални отличия с бургаски адрес. Някои от тях, са сред нас. Други, вече ги няма - но звездите им светят все така ярко и маркират пътя на новите надежди, избрали да се развиват в тези нелеки, но безкрайно красиви сценични жанрове.

Почетният пантеон на Алея на славата рисува историята на имена, записани с ярки букви в книгата на историята на балета и операта. Сред тях ще видите: балетмайстор Дора Валериева, Люба Колчакова, Мария Белчева - Михайлова, Иванка Узунова -Унджиян, диригентът Димитър Момчилов , примабалерината Галина Калчева, оперният режисьор и бас певец Александър Текелиев, балетмайсторът Хикмет Мехмедов, диригентите Емил Чакъров и Иван Кожухаров, тенора Любомир Бодуров, баритона Стоян Попов и други светли имена от оперната и балетна сцена, с адрес Бургас.

Опознайте Бургас чрез големите имена, оставили следите си по страниците на историята му – на Алея на славата – инициатива на гранд хотел и СПА "Приморец".