Празникът ще завърши с традиционната заря. Снимка Архив Черноморие-БГ

Празникът ще завърши с традиционната заря. Снимка Архив Черноморие-БГ

Поетът Ради Кисьов, автор на химна на Созопол, ще бъде специален гост на празника на морския град. По традиция жителите на Созопол почитат своята закрилница - света Марина. Православната църква отдава почит на светицата на 17-и юли. На този ден е и празникът на града.

Тържествата ще започнат още на 16-и юли. Разнообразни събития са подготвили от Община Созопол, с които ще изненадат приятно и гостите на града. Те ще започнат в 10.00 часа на 16-и юли на амфитеатър "Аполония", където ще бъде извършен ритуал по вдигане на държавното знаме и полагане на венци и цветя пред Паметната арка в памет на загиналите за свободата.

През деня ще бъдат открити и няколко изложби - "Древните карти на Черно море" ще бъде представена от 17.00 часа в Центъра на занаятите, изложбата "Една българска роза" на Музея на розата в Казънлък гостува в Етнографския музей в Созопол. С голям интерес се очаква и официалното откриване на  изложбата "Созопол и Морето" в Художествената галерия, която включва творби на Бойко Митков - склуптура, Никола Станчев - склуптура, Веселка Николова - композиции, Нели Гашарова - живопис и Иван Бахчеванов - живопис. Тематичната изложба ще бъде открита от 19.00 часа.

Вечерта ще завърши с концерт на любимата на няколко поколения българи изпълнителка Маргарита Хранова с начален час 21.00 в амфитеатър "Аполония".

Кулминацията на празника е на 17-и юли, когато от ранна утрин жители и гости на Созопол ще се съберат в местността "Света Марина" за празничната литургия в храма, който носи името на светицата - закрилница на града.

Наситена с разнообразни и интересни събития е програмата за деня. Тя продължава с традиционния плувен маратон от 08.30 часа, чийто финал е на централния плаж, където плувците получават поздравления и награди от кмета на Община Созопол Панайот Рейзи. Малко по-късно заливът на Созопол побелява от лодки, които са част от морския парад, в който участват общински клуб - яхт клуб и гребен клуб "Созопол".

В общинския парк "Света Марина" продължава народното веселие, в което ще се включи и фолклорен ансамбъл "Странджа".

За любителите на народните борби, традиционните състезания започват от 16.00 часа на стадон "Арена Созопол" и в тях участие ще вземат изявени спортисти, както от община Созопол, така и от цялата страна.

Вечерта празникът продължава на амфитеатър "Аполония" в центъра на Стария град, където от 19.30 ч.асажителите и гостите ще се радват на красивите изпънения на Капанския ансамбъл от Разград.

Официалното откриване на празниците на Созопол е от 20.30 часа, когато на сцената ще излезе кметът на града Панайот Рейзи, за да поздрави своите съграждани, гости и официални лица. Специален гост на празника ще бъде авторът на текста на химна на Созопол - поетът Ради Кисьов. Той ще прочете своето последно стихотворение "Созопол и морето", посветено на любимия град от сцената.

Празничната вечер ще продължи със спектакъла "Майстори на комедията" с участието на Тончо Токмакчиев, Камен Водиничаров  и Георги Мамалев и ще завърши с пищна заря.

Празничните събития, посветени на света Марина продължават и на 18-и юли, когато ще се проведе и станалия вече традиционен конкурс за красота "Мис Созопол", след който ценителите на красивите български песни ще чуят и концерта на Тита.