Част от екипа на филма се срещна с бургаската публика след прожекцията

Част от екипа на филма се срещна с бургаската публика след прожекцията

Авторите на "Спекуланти" провокират зрителите с филм за борсата и парите. "Искахме да предизвикаме интерес към тази сфера и дебат", споделиха част от замесените в реализацията на филма след първата му прожекция в Бургас. Зрителите в морския град имаха уникалната възможност първи да видят "Спекуланти", чиято премиера по кината е планирана за май 2022 година. Двете прожекции бяха безплатни и своеобразен подарък в навечерието на празника на града - Никулден.

Две години отнема на екипа реализацията на проекта. Зад "Спекуланти" стоят имената на - сценаристи Александър Чобанов, Кузман Илиев и Илиян Скарлатов, на режисьора Георги Костов, на продуцента Христо Христов и на изпълнителния продуцент - Николай Христов – Фори.

"Спекуланти" се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас, като част от програмата за съфинансиране на филмови продукции.

"Аз бях човека, който защити проекта пред Комисията. Благодарен съм, че ни се доверихте и се получи това, което видяхте", каза след края на прожекцията Илиян Скарлатов.

Пред февруари 2019 година пред Комисията по култура и читалищна дейност в ОбС - Бургас проектът бе представен под името "Животински бесове". Тогава той бе презентиран така: "Филмът разказва историята на българин, финансист в Лондон, който се връща за кратко в България. Случват му се различни неща, разплита история, свързана с баща му, който попада в затвора и бива убит. Главният герой преживява своя личен катарзис". Не само заглавието, но и сценария претърпяват промяна, но крайният резултат се хареса на публиката, която аплодира екипа след края на прожекцията.

Филмът е финансиран и от Националния филмов център с 370 000 лева.

Продукцията е без еквивалент в българското кино и е интересна не само със звездния си актьорски състав, но и с музикалното си оформление и нестандартния сценарий, който е и основната цел на екипа. Във филма участват актьорите Мариан Вълев, Алек Алексиев, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Димитър Баненкин, Пламен Манасиев, Стоян Дойчев, Стоян Радев, Боряна Братоева, Павела Апостолова и много други обичани лица от родното кино.

Част от снимките са реализирани в Бургас и показват знакови места и сгради. Ключов момент от филма е заснет в зала "Черноморие" на Конгресния център в Бургас, който спечели преди година приз за сграда на годината.