Кошерите са разположени в сърцето на Странджа планина. Снимки Лина Главинова

Кошерите са разположени в сърцето на Странджа планина. Снимки Лина Главинова

Бъдещето на село Кости е в биопроизводството на манов мед. Елексирът се произвежда от няколко години в китното странджанско селце. Биопроизводството на мановия мед се реализира с подкрепата на Държавно горско стопанство "Кости" и е част от проекта "Горите на орела". "На територията на защитена зона Странджа Държавно горско стопанство "Кости" получава подкрепата да разшири дейността си и да превърне традиционното събиране на мед в сертифицирано производство. От една страна стопанството  произвежда чист и качествен мед, като допълнителен източник на  доходи, а от друга – благодарение на новото производство се опазват старите гори на Странджа  планина - важно местообитание  на  малкия кралски орел", поясни начинанието инж. Цветомир Генов, директор на Държавно горско стопанство "Кости".

Основата на биопроизводството на маровия мед в странджанското село е поставена през 2012 година, когато се закупуват първите 50 кошера. До днешна дата броят им вече е 130. Кошерите са разположени в сърцето на Странджа, там където има най-много дъбови гори, поясни  пчеларят Димитър Катранджиев. Още първите години се добивали между 15-20 кг. мед от кошер. Цената на 1 килограм върви 14-15 лева на дребно и 10 лева на едро. Тази година пчеларите отчитат че е най-слабата досега. Поради липсата на мана са добили едва 3-4 кг. манов мед от кошер, допълни Катранджиев.

За да кандидатстват за сертифицирано органично производство през петгодишния период, трябва  да се изпълнят няколко изисквания. Вече са закупени машини, с които ще се  произвежда восъчна основа, обработване на пчелния прашец, изсушаването му, както и производството на пчелен пропилен. Кошерите са изработени от специален дървен материал и са покрити според изискването с водни бои. "Производството на манов мед е сезонна и комплексна дейност. Тя се извършва от 5-6 човека, който са от горското стопанство. Не е нужно да се взимат допълнително хора", поясни пчеларят Катранджиев. Макари че вече се произвежда био манов мед, тепърва ще бъдат взети проби за изледване в лаборатории извън България. Именно тези резултати ще определят сертифицираното органично производство на мановия мед в Кости, поясниха пчеларите.

Галерия