ПРедставлението на балетния спектакъл е в понеделник, 17-ти октомври. Снимки Държавна опера Бургас

ПРедставлението на балетния спектакъл е в понеделник, 17-ти октомври. Снимки Държавна опера Бургас

Балетът "Пепеляшка" ще бъде представен пред бургаската публика на 17-ти октомври, понеделник, от 19.00 часа в залата на Държавната опера. Балетът по музика на Сергей Прокофиев "Пепеляшка" ще пренесе публиката в приказния свят на Шарл Перо. Сюжетът на приказната история е режисиран от проф. Хикмет Мехмедов.

Балетният спектакъл е поредната атестация за проникновеното виждане на постановчика, за философското обагряне – с дълбочина,  емоционален колорит и смислова аргументация, на изградените образи, за търсене и постигане на екстремни нива на естетическо внушение, за изискан подход към детайлите, които се вплитат в цялостната картина на една завършена красота. Възстановката на на една от най-впечатляващите постановки на Бургаската опера е дело на Галина Калчева, репетитор на балетния състав към Бургаската опера. Тя е запазила параметрите и характера на авторовия стил. През месец март тази година, след 4-годишно отсъствие от афиша на Бургаската опера, постановката се завърна триумфално на сцената на културен институт.

В ролите, характерни с оригиналност, леко встрани от класическия хореографски почерк, както и бликаща експресивност, която ще се прелее в приказния сюжет, бургаската публика ще види: Даниела Туртуманова-Стоянова, в ролята на Пепеляшка, Даниел Тичков, премиер-балетист на Бургаската опера, ще бъде в ролята на Принца.

Анелия Иванова ще е в ролята на Феята. Другата сестра ще бъде отново в  изпълнение на добре познатата на бургаската публика Натали Иванова. В образа на Мащехата ще бъде Елена Георгиева, в ролята на Учителя по танци влиза солистът на балетната трупа Теодор Цаков, който ше се представи с обичайния за него емоционален размах и настроение. В образа на Шивача влиза Кирил Филипов. Бащата на Пепеляшка ще бъде Светлан Николов. Като шивачки ще се представят Яна Бердута и Ива Кавръкова. Във фееричния валс-мазурка участват: Яна Бердута, Теодор Цаков, Ива Кавръкова, Кирил Филипов, Илина Константинова, Стефан Типиков, Патрисия Соарес, Стоян Фъртунов, Ивана Фиалковска, Бианка-Хелън Джованели, Мария Габарова, Калина Неделчева, Гергана Георгиева, Никол Маренова. В красивата балетна феерия вземат участие и артисти от ансамбъла на Държавна опера – Бургас.

Галерия