Статистиката не отчита парите, които са внесени в брой

Статистиката не отчита парите, които са внесени в брой

Българи, работещи в чужбина, са внесли в страната 506,9 млн. евро само за първите 5 месеца на настоящата година. Това сочат данните на Българската народна банка. Тази статистика е само за банковите преводи над 2500 евро и в нея не влизат и по-дребните суми, и парите в брой.

Според данни на статистиката, че всяка година в чужбина заминават повече българи, отколкото се връщат в страната. Но завръщащи се има, предаде vesti.bg. Въпреки че държавата се опитва да неглижира ефекта на изпращаните от емигрантите средства, почти цялата покупателна способност на българина е свързана с парите, идващи от чужбина.

В същото време Държавната агенция на българите в чужбина се опитва да доведе българите от чужбина в страната, като им праща писма с оферти за работа.

"Общо казано е, че пращаме писма – говорим по телефона, по скайп, пращаме мейли", коментира Ива Крумова от агенцията.

По думите ѝ така във фирма в Костинброд са дошли да работят 40 души от Западните покрайнини в Сърбия.

Въпреки че агенцията постига успехи най-вече в българските общности, живеещи в държави с по-нисък стандарт от този в България, като Молдова, Украйна и Македония, Крумова подчертава, че писма се пращат и към емигрантите в Западна Европа.

Това става според потребностите на бизнеса. Например на българите във Франция агенцията предлага работни места с френски език в България.

По данни на НСИ броят на напускащите страната за година е около 35 хиляди, а на връщащите се близо 25 000, като след влизането на България в Европейския съюз през 2007 г. има трайна тенденция на спад на нетната емиграция.