В страната бе обявено извънредно положение, заради корона вируса

В страната бе обявено извънредно положение, заради корона вируса

В България се вземат най-добрите мерки в сравнение с другите държави от Европа, в които е висок процентът на заболели от корона вирус. Това каза българин, поставен под карантина след завръщането си от Италия. Мъжът живее в община Ямбол. Репортер на "Черноморие" разговоря с него по телефона.

"На 5-ти март напуснах Италия. На 9-ти март влязох в България през ГКПП "Калотина". Хората бяха много любезни и дружелюбни. Медицинските лица бяха със защитни облекла, разпитаха ме откъде идвам. Измериха ми температурата - беше 36,1. След като се прибрах, бях поставен под 14 дневна карантина. У дома съм и се чувствам прекрасно. Всеки ден полицаи идват, за да проверят дали спазвам карантината", разказа пред "Черноморие" мъжът. Той пожела да остане анонимен. "Знаете какви са хората. Затова ще Ви помоля да не пишете името ми и мястото, където живея", допълни той.

Българинът е шофьор на камион и обикаля различни държави в Европа. По време на престоя си в Италия той е бил с химически костюм и ръкавици. "Мерките в Италия бяха забавени. Глобата за хората поставени под карантина там бе 206 евро. Мнозина решиха, че могат да си я платят и никой не спазваше забраните", обясни мъжът, който е прекарал около месец в Италия преди да се завърне у нас. Смята, след като мине карантината, да продължи да спазва ограниченията, които бяха наложени в страната с обявяване на извънредното положение на 13-ти март. Според него, на този етап всеки трябва да си стои вкъщи, за да предпази себе си и околните.