Петър Драгоев (вляво) и Стефан Колев са добър тандем в родната федерация

Петър Драгоев (вляво) и Стефан Колев са добър тандем в родната федерация

Петър Драгоев, световен шампион по ушу и вицепрезидент на Българската федерация по ушу, влезе в ръководството на Световната федерация по този спорт. За мандат 2019-2023 година той ще участват в Комисията по традиционно ушу (Traditional Wushu Committee).

Това назначение е признание за огромния път, който извървя Българската федерация по ушу през последните няколко години.

Благодарение на усилията на екип, ръководен от Стефан Колев, президент на Българската федерация по ушу, България стана единствената страна извън Азия, която проведе две световни първенства по ушу в рамките на 2 години.

През 2016 в България се проведе Световното първенство по ушу за младежи, а през 2018 - Световното първенство по тай-чи-чуан. И двете световни първенства се проведоха в Бургас, където е седалището на Българската федерация по ушу.

Китайското бойно изкуство ушу (познато на запад и като кунг-фу) е най-практикуваното бойно изкуство - в света с ушу се занимават един милиард и сто милиона души, от които 600 милиона - извън Китай.

Това е не само бойно изкуство, но също и стил на живот, философия, система за трениране на ума и тялото и изключително мощно средство за превенция от множество заболявания и за последваща рехабилитация.

В най-престижните университети в света, като Станфорд и Харвард, има специални научни комисии, които изучават здравословните ефекти от тренировките по ушу и по-конкретно – по тай-чи-чуан. Тай-чи-чуан изрично се препоръчва от преподаватели в медицинския факултет на Харвардския университет като уникално средство както за превенция на редица заболявания, така и за последваща рехабилитация.