България е домакин на учението на НАТО. Снимка Архив

България е домакин на учението на НАТО. Снимка Архив

България ще участва в противоминно учение "Посейдон". То ще се проведе от 9-ти до 17-ти ноември съвместно с румънските Военноморски сили. Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Провежда се в териториалното море и прилежащата зона на Република България, в полигони, които са обявени своевременно.

"Посейдон 2018" е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на противоминни действия в коалиционен формат.

В учението ще участват фрегата "Смели", минния ловец "Цибър", базовия миночистач "Прибой", рейдовите миночистачи "Капитан-лейтенант Кирил Минков", "Капитан-лейтенант Евстати Винаров", хидрограните катери "Контраадмирал Сава Иванов" и "Капитан I ранг Борис Рогев" от военноморските сили на Република България, миночистача "D.Nicolescu" от Румънските ВМС, противоминен кораб "Evropi" от гръцките ВМС както и корабите от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) в Средиземно море. В групата освен българския минен ловец "Цибър" участват следните кораби: флагмана FGS "Rhein" от германските ВМС, испанският противоминен кораб SPS "Turia" и турският противоминен кораб TCG "Erdemli".

Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Бургас на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС.

На 10 ноември от 13.00 часа до 15.00 часа в района на Морска гара – Бургас корабите, участващи в учението ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на града.