Опашката не намаля в продължение на часове. Снимки Лина Главинова

Опашката не намаля в продължение на часове. Снимки Лина Главинова

Българските египтолози похвалиха организаторите на изложбата "Тутанкамон - една недовършена любовна история", която втори месец може да бъде разгледана във фоайето на двата етажа в сградата на Държавна Опера - Бургас. "Това са много добри точни копия на находките, открити в гробницата на египетския владетел", каза проф. Сергей Игнатов - основател на египтологията у нас. Той заедно с колегите си доц. д-р Теодор Леков и доц. д-р Емил Бузов изнесоха лекции, свързани с откриването на гробницата на Тутанкамон. Лекцията бе част от събитията от програмата на "Вечер на Египет", която събра десетки бургазлии в проостранството пред и в самата Опера.

За откриването на "Вечер на Египет", която е част от новия фестивал на Община Бургас - "Заедно в Бургас", дойде посланикът на Арабска република Египет у нас - Негово превъзходителство Манал ел Шинауи. "Много съм щастлив да бъда тук. Случващото се днес говори за добрите отношения между двете ни страни", каза посланик Шинауи.

Опашката от желаещи за разгледат изложбата "Тутанкамон - една недовършена любовна история"се изви километър и не намаля в продължение на часове. Цената на билетите за деня на фестивала бе на половин цена. Срещу входния билет, освен че разгледаха точните копия на откритията от гробницата, посетителите чуха и интересни факти и любопитни подробности от доц. д-р Теодор Леков и доц. д-р Емил Бузов.

Посетителят може да види около 100 предмети, които са точно копие на откритите в гробницата на Тутанкамон вещи. Оригиналите се съхраняват в Египетския музей в столицата Кайро. И са малка част от предметите, които са били открити в камерата към гробницата.

В изложбата е направена точна възстановка на мястото, в което е положено момчето - цар след неговата смърт. Посетителят може да види и снимки на оригиналите, които се съхраняват в Египетския музей. А репликите, които са показани в Операта в Бургас едно към едно представят подредбата в музея в Кайро. Те са изработени от слонова кост, от алабастър, от ливанско дърво, от злато, инкрустирани са с камъни.

Изложбата е обособена в четири зали във фойаетата на Операта. Първата е "Преддверието" или "Стаята на могъществото и властта", втората зала е "Погребалната камера", където е показано копие на мумията на Тутанкамон, открита в трите саркофага, третата зала е "Съкровищницата", където са представени богатствата, които са били поставени при погребението на фараона и последната зала е - "Позлатеният олтар" с лични вещи на фараона.

"Тутанкамон - една недовършена любовна история" гостува за първи път в България и в частност в Бургас. Тя е представена от египетската семейна фирма "Horus Limited", създадена от Атеф Абдел Шафи - доктор по архитектута, през 1977 година. Това е първата сертифицирана от Министерството на антиките в Египет фирма, която произвежда реплики на оригиналите.

Очаквайте подробности за лекциите на двамата египтолози.

Галерия