Владимир Георгиев и неговата дъщеря Стилияна заедно гонят злите сили. Като част от кукерската група на Средец двамата участваха във фестивала в Самугео. Снимки Красимира Велчева

Владимир Георгиев и неговата дъщеря Стилияна заедно гонят злите сили. Като част от кукерската група на Средец двамата участваха във фестивала в Самугео. Снимки Красимира Велчева

Баща и дъщеря са част от кукерската група на Средец. Владимир Георгиев и неговата дъщеря Стиляна заедно обличат костюмите, когато дойде време да се гонят злите зили. Този път те го направиха и в сърцето на италианското градче Самугео на остров Сардиния, където се проведе фестивала на маскарадните игри "A Maimone". Той се организира от "Mamutzones de Samugheo". Заради пандемията фестивалът, който се организира от 26 години, не се проведе две години и сега бе очакван с нетърпение от жителите на Самугео и целия остров Сардиния.

Тази година организаторите изпратиха покана до Община Средец да се представи заедно със своята кукерска група. Кметът на общината Иван Жабов потвърди участието и замина за италианския град заедно с кукерите. Групата, която наброява 25 души впечатли местните жители, както "Черноморие" вече писа.

Кукерите от Средец предизвикаха фурор на фестивал в Сардиния

Малката Стиляна облече костюма, за да участва заедно с баща си и другите кукери в дефилето и присъздаване на обичая заораване. Групата е приковала вниманието, не само на жителите на Самугео, но и на италианската TV88, която е включила в репортажа си и представянето на българите.

В кукерската група има и други родители и деца, като Димо Станков с дъщеря си Дея Станкова. Димо влиза в ролята на попа, а Дея е дъщеря  на младото семейство.

Красимир Манолов също облича костюма на кукер заедно с дъщеря си Даная Манолова, синът му Светослав Манолов влиза в ролята на цар, а съпругата му - Диляна Манолова - на вещица.

Димо Сидеров е Белият кукер и участва в групата на Средец заедно със сина си Данаил Сидеров, който също е кукер, а жена му Ангелина Палова - влиза в ролята на момата.

Янко Сидеров играе ролята на доктора, дъщеря му Йоана Сидерова е щукер, а синът му Пламен Сидеров - кукер.

Другата фамилия в голямата група на Средец са Михаил Стоянов - кукер и дъщеря му Даная Стоянова, също кукер. Ивелина Стоянова също е в групата заедно със синът си Виктор Калъчев, който е в ролята на мечката, а Николай Милев е Мечкадар.

Галерия