Светослав Драганов снима дъщеря си Яна в първия си игрален филм. Снимка Черноморие-бг

Светослав Драганов снима дъщеря си Яна в първия си игрален филм. Снимка Черноморие-бг

Баща и дъщеря стават партньори във филм. Яна Драганова играе тийнейджърката в първия игрален филм на своя баща Светослав Драганов - "Смирен". Той имаше своято премиера на XX издание на "София филм фест на брега", който се провежда в Бургас. Зрителите в морския град имаха възможността да гледат филма и след това да разговарят с режисьора и с една от изпълнителките - в случая дъщеря му. Филмът отчасти има биографични моменти, тъй като главният герой снима документални филми. Самият режисьор прави това преди да посегне към първия си игрален филм. А в него в ролята на тийнейджърка влиза Яна. Въпреки че няма опит в киното, тя се справя чудесно с ролята на дъщерята на режисьора в "Смирен".

Филмът е копродукция между България и Румъния. Лентата бе отличена със специалната награда на журито в конкурса майка - "София филм фест на брега". Наградата се присъжда: "За куража да се вгледа в себе си и да превърне собствените си терзания във важен разговор. За аскетичните киносредства, с които създава образ на битката между егото и стремежът към житейски успехи, и мъчителното търсене на най-верния и почтен начин да изживее живота си. За силата на иронията, самоиронията и смирението. За докосващото и деликатно актьорско присъствие".

"Смирен" участва в конкурсната програма и на бургаското издание на фестивала.

Той се провежда от 31-ви март до 8-ми април в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК. По традиция ще бъдат присъдени две награди - на община Бургас и на публиката. Първата ще бъде определена от професионално жури с председател проф. Георги Дюлгеров, а носителят на втората ще определи публиката със своя вот. Авторите на двата отличени филма ще получат статуетката "Сребриста чайка", изработена от Ненчо Русев. 

"София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия