Иван и Павлин Стратиеви показаха 42 платна в общата си изложба. Снимки Лина Главинова

Иван и Павлин Стратиеви показаха 42 платна в общата си изложба. Снимки Лина Главинова

"Poster Oster" е мотото на изложбата, наредена в залата на Дружеството на бургаските художници на улица "Александровска" № 22. А нейни автори са художниците Иван и Павлин Стратиеви. Бащата и синът, добре познати и признати като автори, за първи път се представят с обща изложба. За Павлин Стратиев, който живее и твори в Израел, това е шестата изложба, последната бе правена през 2014-та в родния му Бургас. Изненадата обаче за всички колеги, приятели, фенове на изобразителното изкуство бе, че след близо 20 години свои акварели показва баща му - Иван Стратиев.

"Благодаря. Гордея се с всичките си изложби, но най-много с изложбата с баща ми", сподели видимо развълнуван Павлин Стратиев. Експозицията включва 42 платна. Стратиев - баща показва акварел с неговите пейзажи и любими теми - море, лодки, къщи, старият Бургас, натюрморти. Синът му Павлин се представя с абстрактни платна, наситени с много огнени цветове.

"Познавам Павлин още като ученик. Влязох за първи път в ателие, това бе ателието на баща му Иван Стратиев. Той ми е първият вдъхновител", сподели Добрин Вътев председател на Дружеството на бургаските художници. "За жалост в тази изложба не можем да покажем  Иван Стратиев и неговите графики и литографии", сподели неговият колега и приятел Йордан Петров. Той говори за неговия дълъг творчески път през годините.

Изложбата "Poster Oster" ще се запомни не само с това, че за първи път в обща изложба участват баща и син Иван и Павлин Стратиеви, но и с това, че през годините на прехода Стратиев - старши избра да работи и твори в ателието си, избягващ светския живот и всякакви контакти. Сегашното му показване пред публика и приятели може да се определи и като своеобразен празник - през тази година художникът ще отбележи 80-тия си рожден ден. Да се срещнат с автора в залата на Дружеството на бургаските художници дойдоха изявени арт творци, журналисти, художници и интелектуалци от времето преди демократичния преход. Специално от Виена дойде синът на журналистката Сашка Журкова. Тя както и Иван Стратиев в продължение на много години бяха сътрудници на маринистичното списание "Море". От списанието тръгнаха и първите изяви като художник на Павлин Стратиев, припомнят запознати. Да поздравят своите сътрудници дойдоха и бившият редактор на "Море" - Васил Лаков и неговият заместник - журналистът Иван Ванков.

Галерия