Бирите, освен с вкус, привличат и с нестандартните си имена. Снимки Лина Главинова

Бирите, освен с вкус, привличат и с нестандартните си имена. Снимки Лина Главинова

"Баси кефа", "По-полека" - "Дами канят". Тази игра на думи може да се чуе навсякъде, но тези дни най-често звучи в бургаския експозиционен център "Флора". И причината е само една - това са имена на бира, която се лее вече трети ден на първото издание на международния "Beer Fest Burgas". Пивовари от цялата страна и от Европа представят продукцията си в павилионите на Флората.

Родните пивовари избират да варят пивото си в страната или навън - в Холандия. Дестилериите там предлагат добри условия за производство на бира. В Холандия са произведени и марките "Баси кефа", "По-полека", "Дами канят", "Опасен чар". Името на първата бира идва от емоцията, която предизвиква у всеки, който в жегата се разхлажда с пенливата течност. "По-полека" пък е предназначена за шофьорите, защото е с ниско алкохолно съдържание. "Дами канят" и "Опасен чар" идват от едноименните филми, които са част от родната класика. Но ако попитате производителите, ще ви кажат друго.

Бири с нестандартни имена има на почти всички щандове на изложението. "Пети океан" е пивка бира с 5% алкохолно съдържание, а за направата й се използва ечемик, хмел, малц. Пивото не е газирано и го опроделят като класическо.

"Гайда" е най-младата българска бира. Произведена е преди един месец и прави своята премиера на бургаския фестивал. Произведена е във Велико Търново с четири вида хмел - три американски и един немски. Рецептата е на технолога Вълко Митев, който има над 15 години стаж в бранша.

Наред с българските бири посетителите могат да опитат и чешка, полка, немска, японска бира. Пивоварни от Чехия и Полша за първи път представят свое пиво на пазара в България. Пивоварна "Винохрадска" се намира в един от кварталите на чешката столица Прага. Във Флората пивоварите представят два вида бира. Томаш Риппл твърди, че опиталите тяхното пиво са категорични - "Това е най-добрата бира на фестивала".

А на щанда на полската пивоварна "Голем" могат да се дегустират четири вида бира. И определено пивото няма да ви остави безразлични. Технологът експериментира смело и крайният резултат е провокация за сетивата.

А ако искате да комбинирате светла и тъмна бира в едно - "Рязана бира" е вашето пиво.

Фестивалът продължава и днес. На финала на "101 Beer Fest Burgas" ще бъде изтеглено името на късметлията, който ще си тръгне с 101 бири.

Галерия