Планирано е ваксинационния план да приключи до юни. Снимката е илюстративна

Планирано е ваксинационния план да приключи до юни. Снимката е илюстративна

Кралство Белгия обяви ваксинационния си план срещу COVID-19. Той започна през януари и трябва да приключи до юни. Населението на страната е разделено на осем групи. Освен ваксинацията по професии и възраст, е обявена и ваксината, която ще бъде използвана.

Преди седмица федералният министър на здравеопазването Франк Ванденбруке представи ваксинационния план за Белгия. От него става ясно, че ваксинациите биха могли да бъдат ускорени до известна степен. "Очаква се, че голяма част от пълнолетното население (от 18 години нагоре) ще има право да се ваксинира още преди лятото. Ваксинирането ще е безплатно и незадължително", сподели бургазлията Янчо Събев, който от години живее в белгийския град Льовен.

От началото на пандемията с коронавирус 44 седмици репортери на  сайт "Черноморие" Ви информират как останалия свят се бори със заразата. Това е възможно благодарение на разказите на българи, които живеят на различни места по света.

В Белгия броят на регистрираните случаи от началото на пандемията през март 2020 година вече е 675 089. Активните случаи към 15-ти януари са 605 633. Излекуваните са 46 959, а броят на починалите е 20 352.

До този момент в страната са направени 7 257 813 теста, което прави 624 802 теста на 1 млн. души. Населението на страната е 11 616 188 жители.

Въпреки че ситуацията в страната се развива положително, ще бъде засилен контролът върху задължителния тест и карантина след неналожителни пътувания до страни, които са в червена зона. По-нататъшно разхлабване на мерките, като например тези за контактните професии като фризьори и пр., ще бъде обсъдено на следващия Консултативен съвет, който е насрочен на 22-ри януари.

През януари трябва да бъдат ваксинирани живеещите и персонала на домовете за възрастни хора. Това са общо 290 000 души, а ваксинирането, което е по желание, ще става с ваксината "Пфайзер".

Във втората група попада здравния персонал (медицински сестри и лекари), който работи в болниците - 134 000 души, за тях са е предвидена имунизация с ваксините на "Пфайзер" и "Модерна". Ваксинацията е планирана за края на януари.

През февруари започва имунизацията на лекуващи лекари и медицински сестри от първа линия - 156 000, а използваните ваксини ще са "Пфайзер", "Астра зенека" и "Модерна".

Също през февруари ще бъде ваксинирана и останалата част от персонала, работещ в болниците - 300 000, а ще бъдат използвани ваксини на "Пфайзер", "Астра зенека" и "Модерна".

Прз март е планирано да започне ваксинацията на хората над 65-годишна възраст - 2 000 000. За целта ще бъдат използвани ваксини на "Пфайзер", "Астра зенека" и "Модерна".

Също за март е предвидена и имунидацията на пациентите от рискови групи -1 300 000, с март ваксини на "Пфайзер", "Астра зенека" и "Модерна".

През април е планираха ваксинацията на представители на други професии с ваксини на "Пфайзер", "Астра зенека", "Модерна" и Й&Й.

За юни е оставена последната група - жителите на Белгия, които са над 18-годишна възраст - 9 200 000, като за целта ще се използват ваксини на "Пфайзер", "Астра зенека", "Модерна", Й&Й и "Кюравак".

След като всички желаещи пълнолетни хора са ваксинирани, ще бъде обсъдено възможното ваксиниране и на децата.