Пътуванията извън Белгия не са препоръчителни

Пътуванията извън Белгия не са препоръчителни

Белгия засилва граничния контрол. Белгийското Федерално правителство прие в петък, 18-ти декември, нови мерки в борбата с епидемията. Премиерът Александър Де Кроо беше ясен в посланието си: "Изключено е каквото и да е облекчаване на мерките, броят на заразените с корона вирус (средно около 2200 души на ден) все още е твърде голям и през последните дни вече не спада, а дори леко нараства".

В Белгия броят на регистрираните случаи на корона вирус от началото на пандемията до днес е 623 760. Активните случаи към днешна дата са 557 431, а излекуваните вече са 42 911. Починали са 18 545 души.

"Заради нарастващия брой на новозаразени се предвиждат няколко допълнителни мерки, които да предотвратят една трета вълна на епидемията", разказа бургазлията Янчо Събев, който от години живее и работи в белгийския град Льовен.

От началото на пандемията вече 40 седмици репортери на сайт "Черноморие" Ви информира как останалият свят се бори със заразата чрез разкази на бургазлии, които живеят на различни места по света.

Според новите мерки пътуванията извън Белгия са силно непрепоръчителни. Граничният контрол ще бъде засилен. А всеки, който е бил в червена зона повече от 48 часа, се счита за високорисков контакт и трябва да бъде под карантина в продължение на 7 дни. Карантината приключва само след отрицателен тест. Само когато формулярът за местоположение на пътника (Passenger Locator Form) показва, че рискът от заразяване е нисък, карантината не е задължителна. Ще бъдат засилени проверките дали е попълнен формулярът за местоположението на пътника (Passenger Locator Form - https://travel.info-coronavirus.be/public-health...) при пристигане в Белгия и спазването на задължителната карантина.

Считано от 25 декември пътуващите, които нямат местожителство в Белгия, трябва да се подложат на тест, ако идват в Белгия за повече от 48 часа и трябва да могат да представят отрицателен резултат от тест, направен през предходните 48 часа. Ще бъдат правени изключения, като например това за граничните работници, които идват в Белгия за по-кратък период.

Според номите мерки, ще бъде засилен контрола дали максимално се работи от вкъщи, както в частния сектор на икономиката, така и в обществения. Компаниите, които не спазват правилата, могат да получат сериозни глоби.

Правителството очаква от градовете и общините да налагат и ако е необходимо, да засилят усилията си срещу неразрешени събирания, пазаруване за забавление и пазаруване в пограничните райони на съседни държави. Пазаруването все още трябва да се извършва индивидуално и посещението на магазина не може да продължава повече от 30 минути.

Вечерният час продължава да действа, дори и през празничните дни. Във Фландрия той е в сила от полунощ до 5 часа сутринта, във Валония и Брюксел от 22.00 часа до 06.00 часа сутринта.

"Правилата за празнуване на Коледа и Нова година остават непроменени. Всяко семейство може да покани един близък човек, с който общува, а хората, които живеят сами могат да поканят до двама души по едно и също време на Бъдни вечер или Коледа", разказа Янчо Събев.

Събирания на открито са разрешени с максимум четирима възрастни.

Коледната ваканция на учениците няма да бъде удължена.

Ски пистите в Белгия остават засега затворени.

Мерките за подпомагане на засегнатите сектори/професии (ресторанти, кафенета, контактни професии и пр.) остават в сила.

"Ако всичко върви добре, ще можем да започнем с ваксиниране срещу вируса тази година. Но ще минат месеци, преди всички да са в безопасност, вероятно това ще стане след лятото. 2021 година няма да бъде нормална година, а преходна година. Тя ще е година под знака на надеждата", заяви премиерът на страната Де Кроо.