Бенчо Бенчев се яви в следствието днес. Снимки Лина Главинова

Бенчо Бенчев се яви в следствието днес. Снимки Лина Главинова

Мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 50 000 лева и мярка за процесуална принуда "забрана за напускане пределите на страната" са наложени на бургаския бизнесмен и заместник-председател на ОбС Бенчо Бенчев. Мерките са му наложени днес. "Размерът на паричната гаранция може да бъде обжалван в тридневен срок", каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Районна прокуратура – Бургас предяви обвинение на Бенчев за това, че в периода  от 2-ри август до 4-ти август в Република Гърция и Република Турция, спомогнал за това, обвиняемо лице  да избегне и да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление – престъплението е по чл.294, ал.1 от Наказателния кодекс.

На Бенчо Бенчев е предявено обвинение и за това, че на 5-ти август Бургас, държал боеприпаси без да има разрешително за това. Това престъпление е по чл.339, ал.1 от Наказателния кодекс.

При претърсване на дома на Бенчо Бенчев в бургаския комплекс "Меден рудник" са открити 57 бойни патрона, фабрично произведени.

"Проведени са редица разпити. Изпратена е молба за международна правна помощ до Турция, извършена е балестична експертиза, събрана е голяма по обем документация", допълни прокурор Чинев.

Бенчо Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун бяха задържани в хотелска стая в Истанбул заедно с обявения за международно издирване Димитър Желязков - Митьо Очите. Бенчев и Узун бяха предадени от турските власти с още седем българи на ГКПП "Капитан Андреево". България е поискала Желязков да бъде екстрадиран. Очаква се това се случи до края на месеца.

Бенчев е четвърти мандат общински съветник в местния парламент на Бургас. При последния мандат влезе в ОбС като гражданска квота от листата на БСП. От партията се разграничиха от него и подадоха декларация до председателя Костантин Луков, че Бенчев не представлява политиките на БСП в ОбС.

Галерия