След завършване на ВИТИЗ, актрисата започва работа в бургаския театър. Снимка Лина Главинова

След завършване на ВИТИЗ, актрисата започва работа в бургаския театър. Снимка Лина Главинова

С творчески бенефис в драматичен театър "Адриана Будевска" ще бъде отбелязано 7х10 години от рождението на гранд дамата Димитрина Тенава. Името на обичаната бургаска актриса повече от 47 години е свързана с морската Мелпомена. Може би тя е единствената актриса, не само в Бургас, но и в театрите в България, която никога не е изневерила на любимия си драматачен театър. Чаровната актриса винаги е устоявала привързаността си към родния Бургас и морето, и не се е поблазнила на многото предложения за работа от други театри в страната, казаха хората от гилдията. Още след завършването си на ВИТИЗ ученичката на проф. Методи Андонов се завръща в Бургас и започва работа в театър "Адриана Будевска".

Със спектакъла "Лес" от А.Н. Островски на 13-ти декември  от 19.00 часа ще се отбележи рождения ден на актрисата (тя е родена на 13-ти декември 1948 година в Бургас б. а).В пиесата на режисьора Богдан Петканин Димитрина Тенева се превъплъщава в ролята на Раиса Павлова Гурмиска. "Отначало не харесах ролята, но след време ми стана една от любимите", сподели пред екип на сайт "Черноморие" Тенева. В спектакъла й партнират гост-артиста Руслан Мъйнов и по- голяма част от трупата на драматичен театър "Адриана Будевска".

Бургазлии винаги са обичали гранд дамата на морския театър. Тя е истинска икона за театъра, а нейното име винаги се е свързва с морската Мелпомена. Спомене ли се драматичен театър "Адриана Будевска", веднага излиза името на неповторимата драматична актриса Димитрина Тенева. Тази година тя бе номинирана в класацията на "Радио 1" - "Бург на годината". За своя 47-годишен творчески път баш бургазлийката е изиграла над 100 роли. Твърди обаче че са и любими моноспектакли - "О, щастливи дни", "Мария Стюард" и други.
Някои от последните й роли са: Майката/Бабата в "Червената шапчица" от Панчо Панчев, постановка Стефан Поляков, продавачка в "Котаракът с чизми" от Шарл Перо, постановка Стефан Поляков, кума Цайя в "Балкански аристократи" по Любинка Бобич, постановка Богдан Богданов, Сеня в "Драскотини от дъжда" от Яна Добрева, постановка Иван Урумов
Аби Брустър в "Арсеник и стари дантели" от Дж. Кесълринг, постановка Борислав Чакринов, Бистра в "Когато гръм удари" от Пейо Яворов, постановка Борислав Чакринов, г-жа Драга в "Д-р" от Бранислав Нушич, постановка Бойко Богданов, Мадлен Баро в "Дядо Коледа е боклук" от Жозиан Баласко, постановка Велко Кънев, Аманда Уингфилд в "Стъклената менажерия" от Тенеси Уилямс, постановка Г. Михалков, Айлин в "Ментови целувки" от Мартин Макдона, постановка Борислав Чакринов и други.