Ива Кусева загуби битката от Адам Адамов. Снимки Лина Главинова

Ива Кусева загуби битката от Адам Адамов. Снимки Лина Главинова

Без драма и интрига премина изборът на председател на Общинския съвет в Поморие. Очаквано за поста с мнозинство от 18 гласа бе избран Адам Адамов от ГЕРБ. Въпреки че бе ясно, че Адамов ще бъде новият стар председател на местния парламент още преди първото заседание, от опозицията БСП направиха опит да се противопоставят номинирайки за поста Ива Кусева.

Тържествената сесия на ОбС от мандат 2019-2023 г. започна с полагане на клетва от страна на съветниците, кмета на община Поморие Иван Алексиев и кметовете на съставни селища, избрани на местните избори, които се проведоха на 27-ми октомври.

Честта да води първото заседание, до избора на председател, се падна на най-възрастния измежду 21 съветници – Никодим Стоянов от БСП. Съветниците избраха петчленна комисия в състав – Катя Христофорова, Петя Арнаудова, Бейхан Али Мустафа, Никодим Стоянов и Неделчо Стайков. Тя проведе анонимния избор на председател на ОбС. Номинациите бяха две – на Адам Адамов от ГЕРБ и на Ива Кусева от БСП.

След тайният вот и преброяване на бюлетините стана ясно, че Адам Адамов е получил гласовете на 18 съветници – от ГЕРБ (10), ДПС (6) и местна коалиция "Движение Гергьовден" (2). За Ива Кусева са гласували единствено съветниците от БСП, които са трима в настоящия съвет.

Този вот показа и какво ще е управляващото мнозинство в местния парламент на Поморие. ГЕРБ е първа политическа сила с 10 съветници. За да има мнозинство обаче има нужда от 1 глас. Тя получава, засега, подкрепата и на ДПС, и на "Движение Гергьовден".

За близо половината от съветниците, които положиха клетва днес, това ще бъде първи мандат. Някои обаче имат по два, три и повече мандати.

Ето и имената на хората, които ще вземат решенията през следващите четири години:

ГЕРБ има 10 съветници - Адам Адамов, Георги Вражев, Петя Арнаудова, Илиан Щерев, Иван Дачев, Ваня Владимирова, Георги Драгнев, Весела Гуджукова, Станислав Ангелов, Неделчо Стайков. Весела Желязкова Гуджукова.

ДПС – 6 съветници – Бейхан Али Мустафа, Невзат Топал, Пламен Огнянов, Сезгин Кадил, Смаил Смаил, Христо Широков.

БСП – 3 съветници – Никодим Стоянов, Ива Кусева, Николай Буковинов.

Движение Гергьовден – Катя Христофорова, Атанас Тодоров.

Петчленна комисия с председател Катя Христофорова и членове Петя Арнаудова, Ива Кусева, Бейхан Мустафа, Георги Вражев ще изработи Правилника за организация и работа на Общинския съвет.

Галерия