Drob

Drob

Безплатни изследвания на белодробна функция във Варна

"Св.Св.Кирил и Методий" в района на "Козирката" ще разположат два пункта за безплатно измерване на дихателната функция. Тук всеки гражданин ще може да провери белодробното си здраве, по време на 10-минутен тест по време на Световния ден на спирометрията.

По целия свят, белодробните заболявания са сред водещите причини за смърт, като броят им непрекъснато се покачва. От днес до 2020 г. се очаква основните причини за това да са главно хроничните обструктивни белодробни заболявания, ракът на белия дроб и туберкулозата. Много белодробни заболявания могат да бъдат предотвратени, или могат да бъдат добре контролирани на по-ранен етап, ако се диагностицират рано, като един от методите за това е спирометричният тест.
Световният ден на спирометрията и изследването на дишането е само един от редицата публични тестове, които се провеждат по целия свят. Целта на кампанията е да насърчи повече хора да изследват функцията на белите си дробове, за да могат да бъдат открити по-рано изменения, присъщи за заболявания като астма и ХОББ.
В България инициативата се организира от Българското дружество по белодробни болести (БДББ) с подкрепата на компании от фармацевтичната индустрия. Отбелязването на Световния ден на спирометрията ще бъде на 27 юни. Всеки желаещ ще има възможност безплатно, бързо и лесно да тества белите си дробове на ключови локации в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Видин, Плевен, Русе и Троян.Лекарите и медицинските сестри по време на събитието ще осигурят извършването на безплатни спирометрични тестове за измерване на функцията на белия дроб, и ако резултатите са обезпокояващи, ще насочат пациентите за уточняване на диагнозата към техния личен лекар или към специалист.
Тази година Световният ден на спирометрията преминава под знака на Олимпийските игри в над 60 държави по света. В олимпийската година, тестовете ще допринесат за активиране на вниманието на хората върху факта, че редовната физическа активност помага на здравето на белите дробове. Хората с белодробни заболявания често изпитват страх от физическите упражнения, считайки, че те ще влошат състоянието им и ще увеличат задуха. Доказано е обаче, че редовните физически упражнения водят до подобряване на качеството на живот, тренираността , дори и при болни с тежки белодробни заболявания. Точно месец преди участието си в Лондон българският посланик в тази кампания Йордан Йовчев, призовава повече хора да посетят безплатните прегледи. Целта му е повече хора да научат колко важно за здравето е движението. Като отличен атлет той пази режим и никога не е имал проблеми с белите си дробове, прави упражненията си с лекота и никога не е пушил. Йордан Йовчев смята още, че е важно всеки да има лична отговорност към здравето си.
Тъй като броят на хората, които умират от хронични белодробни болести бързо се увеличава, ние приканваме всички жители и гости на Варна, "да дишат по-лесно“, като измерят функцията на белите си дробове в Световния ден на спирометрията !

Днес+