Мария Бенчева (вдясно) благодари на един от партньорите БФБ в лицета на Радост Ценова за подкрепата. Снимка Черноморие-БГ

Мария Бенчева (вдясно) благодари на един от партньорите БФБ в лицета на Радост Ценова за подкрепата. Снимка Черноморие-БГ

Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас спечели конкурса на фондация "Глобални библиотеки" - "Библиотеката – активен участник в обществения живот“ с проекта си - "Опознай Земята - пази я!". Партньор на проекта е "Българска фондация биоразнообразие", асоцииран партньор е Центърът за подкрепа на личностното развитие - Бургас.

"Този проект има екологична насоченост и съм благодарна, че успяхме да го спечелим, защото ще дадем още една възможност на децата за нестандартно обучение", каза Мария Бенчева - директор на Регионална библиотека "Пейо Яворов". Проектът има продължителност от 1 април до 20-и октомври 2018 година.

В рамките на проекта ще бъде закупена и монтирана интерактивна пясъчна кутия в Детския отдел на библиотеката. Тя ще даде възможност на децата, докато се забавляват и да учат. Те ще могат да обработват кинетичния пясък, да променят релефа на Земята, така че да се образуват планини, водоеми, вулкани. Интерактивната пясъчна дъска ще помогне на учителите да покажат нагледно на учениците си как се променя релефа. Така обучението ще стане по-интересно и привлекателно за децата.

Основната цел на проекта е формиране на екологично мислене и навици сред децата и учениците  чрез опознаване на природата и географските дадености на  планетата Земя. Повишаване на разбирането за взаимовръзките в различните екосистеми и ролята на човека в тези процеси.

Специфични цели са: привличане на повече деца и ученици в библиотеката чрез новите технологии; прилагане на иновативен метод за повишаване на екологичното образование на потребителите на библиотеката; насърчаване на балансираното използване на природните ресурси, както и устойчивото  и разумното им управление; утвърждаване на потенциала на библиотеката и затвърждаване имиджа ѝ на желан партньор на училищата и образователните институции в Бургас

Проектът е насочен към към деца, ученици, студенти и преподаватели, хора с интерес в областта на екологичните промени и проблеми. В рамките на проекта ще бъдат обхванати близо 1000 деца и ученици, обучавани в бургаските училища в начален, основен и среден курс, в това число и деца, които посещават ЦПЛР - Бургас, доброволци, които участват в традиционната инициатива на библиотеката „Библиофенско лято, студенти и учители. Групите са разделени според нивото на образование - начално, основно, средно, студенти, учители, други.