Градът по тепетата ще бъде културна столица през 2019 година. Снимка Лина Главинова

Градът по тепетата ще бъде културна столица през 2019 година. Снимка Лина Главинова

Билборд на бургаския булевард "Булаир" рекламира Пловдив"2019. След по-малко от година Градът под тепетата ще бъде Европейска столица на културата. Пловдив бе избран в оспорвана конкуренция на няколко български града. Бургас кандидатства като регион, обединяващ 13-е общини от региона.

Според регламентът на ЕС, два града в две различни страни са Европейска столица на културата. Догодина, освен Пловдив, другият град е Матера в Италия. Каменният град е сцена на снимките на филма на Мел Гибсън - "Страстите Христови". Матера спечели в инициативата в битка с другите номинирани градове в Италия - Равена, Сиена, Перуджа, Лече и Каляри.

Инициативата "Европейска столица на културата" е сред най-престижните и популярни европейски културни събития. Замислена е с цел да допринесе за сближаването на европейските народи.

Решение за нейното осъществяване е взето през юни 1985 г. от Съвета на министрите на културата на ЕС по инициатива на Мелина Меркури. В периода след 1985 г. повече от 40 града са избрани за Европейска столица на културата - от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто.

Събитието може да донесе огромни ползи за градовете в културно, социално и икономическо отношение в рамките на самата година и след това. То е уникална възможност за обновяване на градовете, за промяна на представата за тях и за тяхното популяризиране в европейски и международен план. По изчисления на някои предишни успешни столици всяко евро, инвестирано в събитието, може да генерира печалба в размер между 8 и 10 евро. Така събитието може да допринесе за растежа и заетостта.

Европейските столици на културата могат да дадат ценен принос за социалното включване и диалога между културите.

Повече за Пловдив'2019 четете тук.