Драгомир Ошавков (вляво) сподели впечатленията от участието си във филма. Снимки Черноморие-бг

Драгомир Ошавков (вляво) сподели впечатленията от участието си във филма. Снимки Черноморие-бг

Бившият депутат Драгомир Ошавков играе четник във филм за Христо Ботев. Лентата разказва последните месеци от живота на Христо Ботев до героичния му край на връх Околчица. Това е първата роля на адвоката и бивш депутат в киното. Но той се появява в ключови моменти и е близо до главния герой Христо Ботев, чиято роля изиграва родения в Бургас Деян Жеков.

"Ботев" е вторият филм на историческа тематика на режисьора Максим Генчев. За разлика от първия филм за Васил Левски, който предизвика поредица от скандали, заради начина, по който Генчев си позволи да покаже Апостола на свободата, тук подходът е по-различен. "70-80% от диалога в сценария е базиран върху публицистиката на Христо Ботев", каза Максим Генчев по време на прожекцията на филма в зала "Тончо Русен" на Културен дом НХК в Бургас. Той се срещна със зрителите заедно с част от актьорите - Матей Генчев, Горан Гънчев, Рая Гънчева и процудентът Десислава Ковачева.

Филмът предизвика полярни реакции у зрителите, които го изгледаха. Не остана незабелязана ролята на Николай Илиев, който играе ролята на Джам Бол - убиецът на Христо Ботев. Той напрактика е единственият популярен актьор, който се снима в историческата лента.

Впечатляваща е и играта на младия Деян Жеков, който играе Христо Ботев. Възпитаникът на НАТФИЗ и кадър на театрална работилница "Сфумато" играе първата си голяма роля в пълнометражен филм. Актьорът придава плътност на образа на Ботев.

Не така запомняща се е играта на някои от актьорите, които пресъздадоха образите на апостолите, както и масовите сцени на боевете на Околчица, където загива и Христо Ботев.

Галерия