Анна Миргородская е бивш национален състезател, а сега треньор на клуба по художествена гимнастика в град Виница, Украйна

Анна Миргородская е бивш национален състезател, а сега треньор на клуба по художествена гимнастика в град Виница, Украйна

Анна Миргородская - бивш национален състезател по художествена гимнастика, а сега треньор, се грижи за 20 гимнастички от клуба в град Виница, в югозападната част на Украйна. Анна, която тренира децата и тийнейджърките в клуба, успява да напусне родината си и да намери спасение от войната в хотел "Серена резиденс" край Созопол. Заедно с тях са и техни братя и сестри. Групата наброява 44 души. Всички те са настанени в хотела, а треньорката им е повече от майка, тъй като родителите им не са с тях.

Всеки ден момичетата се качват на микробус от хотела и отиват в Националната спортна база в Созопол, за да тренират. Залата им е предоставена от Министерството на младежта и спорта чрез посредничеството на Областна управа в Бургас. Част от момичетата са от първия отбор на Украйна. Запознатите с художествената гимнастика знаят, че този спорт изисква усилени тренировки и лишения. В условията, в които се намират момичетата обаче е трудно да поддържат формата откъм хранителния режим.

В хотела осигуряват закуска, обяд и вечеря на всички 315 украинци, които са настанени там. Повечето от хората вече са получили статут за временна закрила и това дава право на хотела да получи средства за тяхната нощувка и изхранване. Сумата възлиза на 40 лева без ДДС на ден. Тя ще бъде възстановена на хотела, след като бъдат обработени документите. Въпреки минималната сума, от хотела се опитват да сервират разнообразна храна. В менюто има и плодове, които обаче се сервират веднъж на ден. Това е изключително недостатъчно за гимнастичките, които не трябва да консумират въглехидрати. Няма как обаче да бъдат на специален режим, тъй като не е възможно да им се осигури нужния порцион. Затова и когато момичетата хапнат хляб например, правят по няколко обиколки на хотела, за да изгорят излишните калории.

Гимнастичките не се оплакват, а треньорката им Анна Миргородская се опитва да им помага в тази трудна ситуация. Сегашният треньор на клуба във Виница е била част от националния отбор по художествена гимнастика на Украйна. Тя е участвала на Световното първенство през 1995 година, на Европейското първенство за жени през 1996 година и на Летните олимпийски игри през 1996 година в Атланта, където се класира на 21-во място в многобоя.