Трябва да си помогнем взаимно, каза по време на срещата кметът на Община Царево Георги Лапчев. Снимки Община Царево

Трябва да си помогнем взаимно, каза по време на срещата кметът на Община Царево Георги Лапчев. Снимки Община Царево

Представители на туристическия бизнес в община Царево представиха конкретни идеи как да работят това лято в условията на корона вирус. Срещата бе организирана от Община Царево, а в нея участвата рестораньори, хотелиери, туроператори от Царево, Резово, Лозенец, Синеморец. Заетите в този бранш са сред потърпевишите от въведеното извънредно положение в страната, заради пандемията от COVID - 19. Първите, които реално ще могат да отворят на 6-ти май са собственици на ресторанти, заведения, кафенета, които имат открити площи, като за целта спазват изискванията в заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Искаме да построим нашите мерки отдолу нагоре Затова инициирахме тази среща, на която дойдоха много хора от бранша. Искахме да чуем, какво ще каже бизнесът и как можем да си помогнем взаимно, по какъв начин Общината ще ги подпомогне", каза пред "Черноморие" кметът на Община Царево Геори Лапчев.

В срещата, която се проведе на откритата лятна естрада, участваха и Таня Янчева - председател на Общинския съвет в Царево, Мария Конярова - секретар на Община Царево, Красимир Киров - началник на Районно управление - Царево, главен инспектор Кирил Киряков - началник на РСПБЗН - Царево.

Предстоящият сезон в общината ще мине под мотото "Забравената Красива България". Резервациите за юли, август и септември не са анулирани и ако има добра организация съгласно противоепидемичните мерки, в общината се надяват на добър летен сезон. Преди седмица министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че официалният старт на сезона ще бъде на 1-ви юли.

"Българите избират да почиват в чужбина, не защото не им харесва у нас, а защото не са доволни от обслужването. Сега е моментът нещата да се променят. Имаме реален шанс, ако бизнесът предостави качествена услуга това лято догодина, когато ситуацията няма да е същата, туристите да се върнат отново", допълни кметът Лапчев.

На срещата са били обсъждани всякакви мерки и предложения - от плащането на таксата за тротоарно право до затваряне на цели улици за автомобили. Предложението за това е на ресторантьори в Лозенец, които искат улица "Георги Кондолов" да бъде затворена за автомобили през активния летен сезон. "Това може да се случи, не само в Лозенец, но и в Царево, стига от пожарната и полицията да кажат, че е възможно. На много места по света има такива улички", допълни кметът на Община Царево.

Предложенията ще бъдат разгледани и обсъдени на следваща среща, която ще се проведе в рамките на настоящия месец.

Собственици на заведения в Царево вече са готови да отворят утре, като спазват изискванията за отстояние от 2,5 метра между масите. "При нас това може да стане, защото имаме нужното пространство", каза още кметът Георги Лапчев. В морската община собственици и наематели на заведения плащат тротоарно право не на заета площ, а на разположен стол.

Работещите в заведенията с маски, на маса не повече от четирима клиенти

Галерия