Марина Дичева представи възможностите за развитие на социално предприемачество пред представители на социалните структури в община Ямбол. Снимки Авторът

Марина Дичева представи възможностите за развитие на социално предприемачество пред представители на социалните структури в община Ямбол. Снимки Авторът

Възможностите за създаване на социално предприятие бяха презентирани пред бизнеса и представители на държавната и общински администрации в област Ямбол. Марина Дичева - координатор на Регионалния център за развитие на социалната икономика в Бургас и Сивелина Илиева - експерт маркетинг и реклама в центъра в продължение на три дни проведоха срещи, за да разяснят възможностите за социално предприемачество. Ямбол и областта влизат в обхвата на бургаския център. 

Центърът за развитие на социалната икономика в Бургас е един от шестте, създадени у нас по Плана за възстановяване и устойчивост. Той е част от стълб 4 на Плана - "Справедлива България". Проектът, по който функционират центровете е - "Развитие на социалната икономика". Той стартира на 1-ви януари 2022 година и трябва да приключи до 31-ви декември 2025 г. Общата стойност на проекта е 26 659 744.60 лева.

Реално центровете започнаха да функционират през пролетта на 2023 година, след обявяване на конкурсите за избор на специалисти, които да бъдат назначени в тях.

Целта на центровете е да разяснят пред общинските администрации и най-вече пред бизнеса възможностите, които Плана за възстановяване и устойчивот дава в частта му, касаеща социалната икономика. Проектът, по който те работят ще подпомогне процеса за изграждане на сектора на социалната и солидарна икономика като технологично - приспособен сектор с голяма принадена стойност, изразена адаптивност към променящата се икономическа обстановка и способност за конкурентоспособност.

Експертите в центровете консултират фирмите и администрациите за възможностите на социалната икономика и как да регистрират социално предприятие. В рамките на проекта ще бъде създадена дигитална среда, която ще доведе до видимост на социалните предприятия и техните стоки и услуги, ще ги направи конкурентоспособни, общодостъпни, интересни и привлекателни. Част от регистрираните социални предприятия ще получат и финансова подкрепа по Плана за развитие на дейността си и за закупуване на съответното оборудване.

Какво представлява социалната икономика и как тя ще промени бизнес средата у нас чрез създаването на социални предприятия бяха част от темите, които представителите на бургаския център - Марина Дичева и Сивелина Илиева, разясниха по време на срещите в Ямбол. Те презентираха проекта пред част от бизнеса, който развива дейност на територията на област Ямбол. Една от срещите, която се проведе в Областния информационен център в Ямбол, предизвика интереса, не само на фирми, но и на представители на общини. Възможностите, които дава социалната икономика бяха представени и на срещи със структурите и ЦНСТ-та, които извършват социални дейности в община Ямбол. В тях се включиха и директорите на дирекции, които отговарят за социалните дейности, обхващащи хората в риск и в неравностойно положение, както и хората с увреждания.

Проведени бяха и срещи с кмета на община Тунджа Станчо Ставрев, който прояви интерес към опциите, които проекта дава конкретно за ръководената от него община. Подкрепа за популяризирането на дейността на  Регионалния център за развитие на социалната икономика в Бургас изрази и зам.-областният управител на област Ямбол Николай Костадинов. Той пое ангажимент да съдейства за организирането на по-широка среща с представители на бизнеса от региона, пред които да бъдат представени възможностите на проекта за развитие на социалното предприемачество.

Галерия