Стотици християни станаха свидетели на слизането на благодатния огън. Снимка Vesti.bg

Стотици християни станаха свидетели на слизането на благодатния огън. Снимка Vesti.bg

Благодатният огън "слезе" на Божи гроб в Йерусалим. По традиция Божественият пламък е бил изнесен от йерусалимският православен патриарх Теофил III от параклиса на святото за християните място, предаде vesti.bg.
Висшият духовник влиза в храма сам, за да "измоли" свръхестествената поява на огъня. В последствие той излиза със снопове от 33 свещи, символизиращи земната възраст на Христос.
Традиционно храмът на Божи гроб е изпълнен с хора, които очакват патриарха да излезе с Небесния огън, от който и те да запалят свещите си. На мястото има и многобройни делегации на църквите от различни страни, чакащи да занесат чудото до родните си места.
Огънят се разпространи сред вярващите, които са заобиколили Божия храм и се намират по уличките на стария град.
Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и се поздравяват с "Христос Воскресе"!
Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези.
За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. Хора от цял се стекоха в Йерусалим по време на Страстната седмица, за да вземат участие в поклоненията преди деня на Възкресението.
Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът на Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка.
Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък.
Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.
По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания.
Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. 
Българската църковна делегация, която ще донесе благодатния огън в страната е водена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.
Те заминаха за Божи гроб в ранните зори и се очакват да пристигнат обратно в София около 19.00-20.00 часа.
По станала вече традиция, превозът на светинята се осигурява с правителствен самолет. Свещеници от цяла България ще дойдат на летището в София, ще вземат частица от благодатния огън, за да я занесат по всички епархии, а оттам и по енориите на църквата.
След пристигането си в София, огънят ще се съхранява в Синодния параклис до около 23.45 часа, когато с литийно шествие се донася в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" за Пасхалното богослужение.
Тази година се очаква от него да вземат за благословение и представители на съседни православни църква.