Body Worlds провокира сетивата с експонатите и информацията, която ги придружава. Снимки Авторът

Body Worlds провокира сетивата с експонатите и информацията, която ги придружава. Снимки Авторът

Странна, шокираща, провокативна – това са само част прилагателните, които описват изложбата "Body Worlds" ("Световете на тялото"). "Стъпила" на три континента – Европа, Америка и Азия, нетрадиционната експозиция е своеобразна приказка за човешкото тяло, за силата на духа и предела на възможностите.

Д-р Анджелина Уоли е куратор на изложбата, тя координира гостуванията по света и даряването на тела за нейната реализация.

Да, "Body Worlds" е създадена от истински човешки и животински тела. Това е и първата информация, която посреща посетителя на постоянната експозиция в музея под Телевизионната кула в германската столица Берлин. От първите няколко реда става ясно, че всичко, което ще се види е благодарение на хората, които са дарили телата си, за да бъде реализиран проекта. Това е първият шокиращ момент от встъпването в залата. И неизменно изниква въпроса: "Защо човек ще реши да дари тялото си, което ще бъде трансформирано, за да се превърне в своеобразен експонат?"

Специално заснет документален филм, който може да бъде видян в музея проследява етапите през които минава тялото, след смъртта на човека, докато се превърне в експонат. Благодарение на правилната обработка, на дозирането с препарати и точната ръка, която държи скалпела, зрителят вижда с очите си и усеща с другите си сетива различните състояния, в които са "застинали" телата – на атлет, готов за дълъг маратон, на балерина, заела поза по време на танца, на рибар, напрегнал всичките си мускули, за да изтегли рибата, която се е закачила на въдицата му…

Проектът набира скорост през годините и към днешна дата са дарени 21 000 тела, за да продължи да се развива и съществува.

На много места в Европа и света са показани части от изложбата. Те гостуват за по няколко месеца, след което "отпътуват" в друга посока. Музеят под Телевизионната кула в Берлин е едно от местата, в които изложбата е постоянна и може да се види по всяко време на годината.

Семейства с деца, ученици, студенти, туристи са сред най-честите посетители. Те с нескрито любопитство разглеждат експонираните органи на тялото, тъкани, черва. Така напрактика се добива реална представа за това, което всеки един от нас носи във вътрешността на тялото си, но не може да види. Изложбата провокира и с данни за това, какво консумираме и как то се отразява на нашия организъм. Преминавайки през залите, разглеждайки изложбата всеки си дава реална оценка за това как се грижи за тялото и какво може да очаква от него, ако полага нужните усилия то да се чувства добре и в кондиция.

Интересен допълващ елемент са еспонатите на животни. Мумифицираните им тела в реални пози могат да те накарат да настръхнеш само като си представиш, че залата е джунгла, а намиращия се на метри лъв е жив и всеки момент ще погълне опитващата се да му избяга антилопа.

"Body Worlds" е различен поглед към света на тялото и към неподозираните сили и потенциал, които то притежава.

Изложбата ще ви разтърси, ще ви изкара от зоната ви на комфорт, но няма д ави остави безралични към иначе неинтригуващите възмогности и анатония на тялото, които развихрят фантазията на учените и могат да разпалят желание у мъж или жена при други обстоятелства, и при наличието на живот в тялото, в което всеки един от нас се ражда. Какъв може да бъде пътят му? Това зависи от всеки един от нас!

Галерия