Премиерът Борисов (вляво) и евродепутатът Вебер бяха на границата на Резово

Премиерът Борисов (вляво) и евродепутатът Вебер бяха на границата на Резово

България, за разлика от много държави, без да шуми, си направи преградно съоръжение, купи кораби, повиши квалификацията на своите моряци, направи необходимото за техниката, направи законови промени и при абсолютна пълна координация между всички служби и всяка вечер се задържат мигранти. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който заедно с председателя на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер посети пограничното село Резово. Премиерът подчерта, че страната ни е пример и за поддържането на добросъседството с Турция.

"Когато работи и споразумението с Турция, ефектът и резултатите са видими. България наистина е модел", каза още Бойко Борисов. Министър-председателят заяви, че страната ни незабавно трябва да бъде приета в Шенген по въздух и вода. "Ако България и по суша е в Шенген, и утре дойде правителство, което не се справя с мигрантската вълна, то тогава мигрантите директно ще отидат в Германия, Холандия. Затова по суша представлява риск, но по въздух и вода не е риск. Трябва незабавно да ни вкарате в Шенген, както заслужаваме, по въздух и вода, и когато всички държави подпишат споразумения за изнесени центрове за бежанци извън границата, тогава да влезем и по суша. Това е абсолютно реалистично", добави още премиерът Борисов.
Манфред Вебер благодари на министър-председателя Бойко Борисов за опазването на външната граница. "Всичко, което видяхме в последните 3 години, доказва, че страната ви може да осигурява граничния контрол и да опазва външните граници на ЕС. Това е посланието ми и към другите държави в Европа, че България върши страхотна работа по опазване на границата. С лидерските си качества, които премиерът Борисов показа с добрите контакти с турския президент Ердоган моето впечатление е, че България може да е модел за останалите държави в ЕС, че може да се осигурява един успешен граничен контрол", заяви още председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент. Според Манфред Вебер страната ни изпълнява всички изисквания за присъединяване към Шенген, дори "по-добре от други страни". "Тези, които са леко скептични за присъединяването, ще им кажа да не говорят само теоретично, а да дойдат и да видят какво България прави по границата", добави още Вебер.